odstąpienie/rezygnacja z odstąpienia od umowy kredytu

• Autor wątku Autor wątku EXXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EXXX

Użytkownik
Odpowiedzi
252
Witam, po podpisaniu umowy kred. konsolidacyjny kredyt wydawał się klientowi za drogi. Złożył odstąpienie od umowy kredytu. Była to konsolidacja z obcego banku. Klient twierdził, że tamten bank odda środki.
Tamten bank nie odda środków, kredyt został zamknięty. Czy jest możliwe odstąpienie od odstąpienia od umowy kredytu czyli anulowanie odstąpienia od umowy kredytu, które złożył klient? Proszę o pomoc, słyszałam, że nie ma takiej możliwości. Klient teraz niestety nie posiada środków aby zwrócić kredyt a ja podpisałam z nim umowę jako pracownik inst. finansowej. Boję się, że będe miała kłopoty ze strony klienta, jest bardzo niezdecydowany i to rodzaj tzw. trudnego klienta, który niby wszystko rozumie ale nie słucha tłumaczeń.

Klient teraz niestety nie posiada środków aby zwrócić kredyt a ja podpisałam z nim umowę jako pracownik inst. finansowej.
No to pięknie pracownik instytucji finansowej nie zna prawa :)
Moim zdaniem jeśli klient na poczet konsolidacji wziął tzw kredyt konsumencki to ma prawo dostąpić od umowy w terminie 14 dni co regulują art 53 i 54 Ustawy o kredycie konsumenckim.

Dzięki za odpowiedż. Nie znam odpowiedzi na pytanie, dlatego je zadałam.

Klient zgodnie z ustawą odstąpił od kredytu ale nie posiada środków aby zwrócić kredyt, który został mu udzielony (środki te pokryły kredyt w X-banku i X-bank ich nie zwróci, tam kredyt został zamknięty). Ja to tłumaczyłam klientowi, jednak klient się uparł, że X-bank zwróci bez problemu (tak mu się wydawało) i bez upewnienia się w X-banku złożył u mnie odstąpienie od umowy. Pismo przyjęłam i zarejestrowałam w systemie.
Zgodnie z odstąpieniem klient musi zwrócić środki do 30 dni, których nie ma.
Stąd moje pytanie : czy klient może rozmyślić się i anulować złożony już w banku dokument odstąpienia od umowy kredytu? No bo teraz sytuacja jest kuriozalna: chyba musi wziąć nowy kredyt aby mieć środki na spłatę w wymaganym terminie kredytu od którego odstąpił.

Ostatnia edycja:
Zgodnie z odstąpieniem klient musi zwrócić środki do 30 dni, których nie ma.
Klient po odstąpieniu od umowy powinien zwrócić środki w ciągu 30 dni, ale niewykonanie tej czynności w terminie raczej nie powoduje nieważności odstąpienia.

No bo teraz sytuacja jest kuriozalna: chyba musi wziąć nowy kredyt aby mieć środki na spłatę w wymaganym terminie kredytu od którego odstąpił.
To już jest jego problem i wasze prawo do dochodzenia zaległości.

Powrót