Odstąpienie umowy od zakupu od akwizytora

• Autor wątku Autor wątku Pawel191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel191

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jest to mój pierwszy post i szukam porady prawnej w pewnej kwestii.

Dnia wczorajszego tj. 17.04 moi rodzice dostali zaproszenie na badania zdrowotne organizowane przez prywatną firmę, która stacjonuje w danym mieście przez jeden dzień. W oczekiwaniu na wyniki badań wszyscy zostali zaproszeni na prezentację swoich produktów w tym przypadku były to urządzenia do masażu. Po wyczerpującej prezentacji rodzice kupili urządzenie o wartości 1600zł na zasadzie umowy gotówkowej rozłożonej w czasie tz wpłacili 100zł akwizytorowi i zobligowali się wpłacić na konto pozostałą cześć kwoty do dnia 1 maja 2015r. Ja po przebadaniu rynku i porównaniu produktów uważam, że towar nie jest wart swojej ceny i chciałbym ostąpić od umowy gdyż rodzice zostali naciągnięci na towar o dużo mniejszej wartości. Martwi mnie jednak jeden pkt regulaminu

"firma" zastrzega sobie własność sprzedanego towaru do czasu uiszczenia w całości umówionej ceny. Przy odbiorze rzeczy w razie odstąpienia od umowy Sprzedający ustala wynagrodzenie w wysokości 50% wartości przedmiotu umowy za częściowe zużycie lub uszkodzenie towaru oraz 100% wartości przedmiotu umowy w razie utraty towaru lub jego zniszczenia, powodującego nieprzydatność rzeczy w dalszym obrocie handlowym"

Mam rozumieć, że mimo pkt.
"Każda ze stron może odstąpić od umowy bez podania przyczyny w terminie dziesięciu dni od daty jej zawarcia..."

po odstąpieniu od umowy będę musiał zapłacić 50% wartości towaru lub też 100% wartości towaru.

Zaznaczę, że kwota 1500zł nie została jeszcze przelana na konto sprzedającego.

Stąd moje pytanie czy mogę odstąpić od umowy unikając opłaty 50% lub 100% wartości towaru. Jak tego dokonać?

Przesłać listownie odstąpienie od umowy, a Towar przesłać później?

Wysłać towar wraz z odstąpieniem od umowy. Jaką mam pewność, że po odesłaniu towaru wraz z odstąpieniem od umowy. Sprzedawca nie będzie nadal wymagał wpłaty zobligowanej 1500zł i nie naliczy odsetek. Lub też nie naliczy sobie zapłaty 50% wartości

Proszę o poradę jak to rozwiązać

Powrót