Odszkodowanie od banku

• Autor wątku Autor wątku koksiarz90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koksiarz90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam taki problem ze moja mama klikanascie lat temu podpisała wraz dwoma kobieta weksel dla przyjaciólki na 15 tys na mieszkanie. I jakis rok temu przyszły jakies pisma od komornika itp ze bank domaga sie spłaty tego weksla i tak sie ciągnie do dziś, jedna kobieta została zwolniona z tej spłaty (pracuje w sądzie). Wiec moja matka poszła do adwokata i sie okazało po sprawdzeniu w księgach wieczystych ze mieszkanie jest wlasnosciowe i weksel powinnen być zniszczony juz dawno temu i wql nie powinno być tej sprawy. I teraz mam pytanie czy moja mama może sie domagać odszkodwania za ten rok męczenia spłatami i chodzenia po adwokatach za błąd popełniony przez bank? Z góry dziękuje za pomoc.

Z tego co Pan napisał nie sposób wywnioskować o co chodzi.

Weksel to jest bardzo specyficzny papier wartościowy i żeby cokolwiek powiedzieć, musi Pan precyzyjnie opisać wszystkie okoliczności sprawy.

Weksel został podpisany na 15 tys na mieszkanie dla przyjaciólki ponad 10 lat temu. I około roku temu zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne w związku ze spłata tego weksla. Adwokat zbadał sprawe i kazał sprawdzić w ksiegach wieczystych czy mieszkanie jest własnosciowe i okazało sie ze tak, wiec weksel automatycznie stal sie niewazny gdyż mieszkanie zostało spłacone. A bank mimo tego ponad rok meczył o spłate tego weksla i nawet juz raz konto mojej matki było blokowane...wiec chcialem sie dowiedziec czy można teraz domagać sie odszkodowania?

skoro mama miała już adwokata - to on jej nie potrafił poradzić w tej kwestii?

ale to dzisiaj wynikło,a moja mama jest taka ze nie lubi sie czegoś domagać wiec ja sie pytam z ciekawości...

bez dokumentów przed nosem na podstawie takiego opisu NIKT CI NIC NIE POWIE.
jeśli to jest znajoma - niech wam przedstawi dokumenty o spłacie zobowiązania które poręczała mama.
jeśli nie spłaciła to powinna wcześniej otrzymać wezwania do zapłaty. ale to tylko jeden element - chyba najprostszy poza wyciągiem z ksiąg wieczystych

Powrót