Odszkodowanie od dewelopera za plac zabaw pod oknem

• Autor wątku Autor wątku khalimdor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

khalimdor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
mam problem z mieszkaniem które nabyłem. Deweloper osiedla, na którym znajduje się mieszkanie, podczas budowy kolejnego, sąsiadującego z moim bloku zdecydował, że wybuduje pomiędzy budynkami (na dziedzińcu) plac zabaw. Problem polega na tym, że jest to jedyny plac zabaw na osiedlu, przez co hałas w godzinach popołudniowych jest nie do zniesienia. Nie mogę wówczas nawet uchylić okna w mieszkaniu bo gwar utrudnia normalne funkcjonowanie. Jedynym ratunkiem są stopery do uszu.

Na etapie kupna mieszkania deweloper nie informował mnie, że planuje wybudowanie w tym miejscu placu zabaw. Teraz deweloper twierdzi, że to wspólnota sąsiadującego bloku podjęła decyzję o budowie placu zabaw, ale widząc, że 80% mieszkań w budynku jest niesprzedanych mam niemal 100% pewność, że decydujący głos w tej wspólnocie posiada deweloper i była to jego decyzja.

Moje pytanie brzmi, czy zakładając, że plac zabaw powstał zgodnie z prawem budowlanym (minimalne odległości od budynków, itp.) mogę domagać się od dewelopera odszkodowania lub likwidacji albo przeniesienia placu zabaw?

Moje pytanie brzmi, czy zakładając, że plac zabaw powstał zgodnie z prawem budowlanym (minimalne odległości od budynków, itp.) mogę domagać się od dewelopera odszkodowania lub likwidacji albo przeniesienia placu zabaw?
Jeśli tylko poziom immisji (dźwięku) zdecydowanie przekracza dopuszczalne normy, może pan żadac zaprzestania naruszeń od własciciela nieruchomości (zapewne wspólnota mieszkaniowa), który przyczynia się do naruszenia pana prawa własności.
Realnie szanse -raczej nikłe.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Z mojego punktu widzenia moje mieszkanie straciło na wartości z powodu ulokowania hałaśliwego placu zabaw, który nie był ujęty w planach budowy osiedla. Gdybym wiedział o planach budowy placu zabaw nie kupiłbym mieszkania - czy takie rozumowanie może być podstawą do żądania odszkodowania od dewelopera?

Pozwole sobie na prywatna uwage-kupujac mieszkanie nie spodziewal sie pan zlokalizowanego w blizszym (lub dalszym poblizu)placu zabaw?marnie widze,aczkolwiek zycze powodzenia

Oczywiście, że się spodziewałem, natomiast umiejscowienie placu zabaw ma kluczowe znaczenie, bo można go umieścić w miejscu, które nie jest tak uciążliwe jak obecne. Wokół osiedla jest mnóstwo pustych terenów, a deweloper wybrał rozwiązanie dla niego najprostsze - korzystając z przewagi głosów we wspólnocie zdecydował o budowie placu zabaw na dziedzińcu pomiędzy dwoma budynkami. Z placu zabaw korzystają mieszkańcy całego osiedla (7 budynków) kosztem spokoju tych, którzy mają okna wychodzące na ten dziedziniec.

Powrót