Odszkodowanie od Gminy za przejęcie gruntu

• Autor wątku Autor wątku Małgorzata20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Małgorzata20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
W marcu 1999 r. nastąpił podział gruntu.Gmina zabrała znaczną część ziemi na drogi.Wystąpiłam o odszkodowanie w lipcu tego roku,jednak otrzymałam decyzję odmowną ze względu na przedawnienie.Burmistrz nie posiłkował się żadnym przepisem mówiącym o rzekomym przedawnieniu.
Ustawa o gospodarce nieruchomościami nie przewiduje terminu przedawnienia.
Proszę zatem o informację czy gmina miała prawo odmówić zapłaty odszkodowania.
Nadmienię jeszcze,że do chwili obecnej gmina nie złożyła wniosku o ujawnienie w KW.Księga wieczysta figuruje na moje nazwisko.
Pozdrawiam

Zgodnie z art. 73 ust. 3 ustawy z dnia 13 października 1998 r. - Przepisy wprowadzające ustawy reformujące administrację publiczną (Dz. U. z 1998r. Nr 133, poz. 872 ) odszkodowanie, za grunty przjęte z mocy prawa na rzecz SP lub JST, jest ustalane i wypłacane według zasad i trybu określonych w odrębnej ustawie ( czyli przez starostę), na wniosek właściciela nieruchomości złożony w okresie od dnia 1 stycznia 2001 r. do dnia 31 grudnia 2005 r. Po upływie tego okresu roszczenie wygasa. Tak więc obecnie roszczenie już nie przysługuje.

Na marginesie wczoraj Trybunał Konstytucyjny zajmował się tym przepisem (sygn. P 33/07) i stwierdził, iż powyższy przepis jest zgodny z Konstytucją.

Mikasasan napisał:
Zgodnie z art. 73 ust. 3 ustawy z dnia 13 października 1998 r. - Przepisy wprowadzające ustawy reformujące administrację publiczną (Dz. U. z 1998r. Nr 133, poz. 872 ) odszkodowanie, za grunty przjęte z mocy prawa na rzecz SP lub JST, jest ustalane i wypłacane według zasad i trybu określonych w odrębnej ustawie ( czyli przez starostę), na wniosek właściciela nieruchomości złożony w okresie od dnia 1 stycznia 2001 r. do dnia 31 grudnia 2005 r. Po upływie tego okresu roszczenie wygasa. Tak więc obecnie roszczenie już nie przysługuje.

Na marginesie wczoraj Trybunał Konstytucyjny zajmował się tym przepisem (sygn. P 33/07) i stwierdził, iż powyższy przepis jest zgodny z Konstytucją.

Ustawa ta dotyczy gruntów wywłaszczonych do końca 1998r.
Grunt o którym napisałam gmina przejęła w 1999 r i akurat ta ustawa nie ma tu zastosowania.

Rzeczywiście wyrwałem się z tym przepraszam.
A w sprawie, nastąpił podział nieruchomości i gmina zarezerwowała część pod drogi, ale w księdze wieczystej nie jest ujawniona, tak? I kolejne pytanie czy poza decyzją podziałową zapadła jeszcze jakaś decyzja?

Mikasasan napisał:
Rzeczywiście wyrwałem się z tym przepraszam.
A w sprawie, nastąpił podział nieruchomości i gmina zarezerwowała część pod drogi, ale w księdze wieczystej nie jest ujawniona, tak? I kolejne pytanie czy poza decyzją podziałową zapadła jeszcze jakaś decyzja?

W księdze wieczystej Gmina nie jest ujawniona.
Decyzja o podziale jest jedyną decyzją.
Burmistrz odnosi się do przedawnienia roszczenia zgodnie z przepisami KC, kiedy w ustawie o gospodarce nieruchomościami brak jest odniesienia do postępowania w/g KC.

Powrót