M
MariaEwa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam. Moja sprawa wygląda następująco,iż z czasem okazało się że nie mam dostępu do drogi publicznej przez co nie mogę podejmować działań na mojej działce. Owa działka została mi przepisana przez moją mamę ( około 5 lat temu) niestety przez nie dopatrzenie cześć owej działki nadal znajduje się w jej posiadaniu z która właśnie bez jej wiedzy kilkanaście lat temu została wydzielona pod drogę gminną. Nikt nie poinformował o tym mojej mamy. Z czasem dowiedzieliśmy się ze za taką ingerencję gminy należy sie nam odszkodowanie. Sprawdzaliśmy wiele ustaw m.in o gospodarce nieruchomościami czy nawet w Konstytucji RP jest artykuł,że wywłaszczenie może nastąpić tylko i wyłącznie jeżeli właściciel otrzyma odszkodowanie. Gmina do tej pory nie zajeła żadnego stanowiska w tej sprawie. Zamierzamy napisać wniosek o odszkodowanie. Czy to dobre posunięcie? Zaznaczę także,że mamy potwierdzenie na piśmie od gminy że owy teren został włączony pod drogę gminną. Jak napisać taki wniosek? Co w nim zawrzeć? Miał ktoś z Państwa może podobną sytuacje i mógłby się wypowiedzieć?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.