Odszkodowanie od Poczty Polskiej za zagubioną przesyłkę

• Autor wątku Autor wątku angela0592
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angela0592

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam wszystkich.
Trzy tygodnie temu nadałam na poczcie list polecony priorytetowy z fakturą i dokumentami potwierdzającymi wykonanie zlecenie. Zleceniodawca zapłaci mi za wykonaną usługę kiedy dostanie pocztą dokumenty potwierdzające wykonanie zlecenia oraz fakturę. Jeśli natomiast nie dostanie dokumentów w ciągu 14dni od wykonania zlecenia ma prawo obciążyć mnie karą w wysokości 30% wartości faktury i nie zapłacić mi do czasu, aż nie dostanie dokumentów. Ale niestety poczta zgubiła mój list z fakturą i dokumentami. Czy mogę wyegzekwować od poczty odszkodowanie w wysokości kwoty wystawionej faktury oraz tych 30% które chce obciążyć mnie zleceniodawca? Dodam, iż na infolinii Poczty Polskiej konsultantka powiedziała mi, że mam prawo do odszkodowanie nie wyższego niż 10cio krotność kwoty którą zapłaciłam za list tj. 68zł, a kwota faktury i kary jest o wiele wyższa. Czy jeśli udokumentuje te straty mogę wyegzekwować to od poczty? Proszę o pomoc

Po pierwsze trzeba było wysłać kurierem.

Po drugie chyba powinieneś najpierw zapoznać sie z regulaminem usługi z ktorej skorzystales.

W ramach mało konstruktywnych komentarzy: naprawdę wysłała Pani oryginały dokumentów których kopii Pani nie posiada pocztą? Tu nie chodzi o to czy pocztą*czy kurierem. Jakby kurier zgubił przesyłkę to sytuacja byłaby taka sama, ewentualnie odszkodowanie byłoby wyższe.

Backupa trzeba robić.

Powrót