Odszkodowanie od sprzedajacego na Allegro

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bart07

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Witam

Mam pytanie. Zakupilem telefon na Allegro. Cena w licytacji wyniosla 100 zl mimo iz jest mozliwy zakup telefonu za 700 zł w Kup teraz.
I tutaj jest moje pytanie. Najprawdopodobniej sprzedawca nie bedzie chcial sprzedac telefonu co rozumiem i nie zamierzam sie z nim spierac jednak moje pytanie brzmi

Czy z tego tytulu nalezy mi sie jakies odszkodowanie od niego?

Nie znam sie na prawie ale mysle ze jesli zwieksza on atrakcyjnosc swojej aukcji poprzez rozpoczecie licytacji od 1 zl to musi on rowniez pamietac o tym iz istnieje ryzyko otrzymania nizszej kwoty. Inaczej moglby skorzystac z opcji Cena minimalna i ja zaznaczyc lub tylko Kup teraz co przyspieszyloby sprzedaz.

Jak wyglada to w prawie? Czy sprzedajacy moze wycofac sie z aukcji i czy nalezy mi sie odszkodowanie za wycofanie sie z umowy?

Dziekuje
Pozdrawiam[/lista]

Może Pan dochodzić swoich praw na drodze sądowej, sąd w takich przypadkach nakazuje dotrzymania zawartej umowy.

Dziekuje.

Przeszukalem cale forum i patrzac na inne posty dochodze do wniosku iz jesli wyjde na droge sodowa moge sie spodziewac iz sprzedajacy bedzie bronil sie w sposob "...chcialem telefon sprzedac drozej dlatego dalem kup teraz..." co dla mnie nie jest tlumaczeniem gdyz licytacja ma wliczone w siebie ryzyko. Nie znam sie na prawie ale wydaje mi sie osoba tlumacza sie w ten sposob powinna okreslic Cene minimalna lub sprzedac tylko na Kup teraz.

Czy jesli sad uzna inaczej, otrzymam odszkodowanie, czy sprzedajacy poniesie jakies konsekwencje niedotrzymania umowy?

Staram sie zrozumiec sprzedajacego ale mysle ze jako osoba dorosla powinien poniesc konsekwencje swoich czynow gdyz ja tez trace na tej transakcji telefon ktory w uczciwy sposob wylicytowalem i kupilem go tylko ze wzgledu na atrakcyjna cene.

Dziekuje

czy to ze oprocz licytacji byla tam mozliwosc "kupienia od razu" nie wplywa na sad?

Sąd prawdopodobnie nakaże wykonanie tej umowy.
Ogólnie dobrze myślisz - pozwany to człowiek i kombinuje zawsze.
Na sąd wpływa wszystko - nawet to, że nie wstajesz jak sie do sądu zwracasz ^^

Aukcja jest procedurą ustalania ceny na towar/usługę i opcja kup teraz to tylko dodatek dla tych, którzy nie chcą brać w tym ustalaniu ceny udziału stąd są skłonni zapłacić z góry określoną kwotę.

Licytacja i kup teraz = albo biorę udział w ustalaniu ceny albo kupuje od razu (co mi pasuje)

^
|

i tego bym sie trzymał

Czy jezeli nie chce wystepowac na droge sadowa moge sam zaproponowac wysokosc odszkodowania sprzedajacemu?

Czy dokonac tego na pismie?
Jaka duze odszkodowanie powinienem zaproponowac?

Dziekuje

[cytat="bart07"]
Czy dokonac tego na pismie?
Jaka duze odszkodowanie powinienem zaproponowac?

[/cytat]
Tylko na piśmie.
Odszkodowanie nie wyższe niz różnica między Kup Teraz a ceną wylicytowaną. Ile konkretnie, to zależy od Ciebie.

Powrót