Odszkodowanie po śmierci

• Autor wątku Autor wątku Moti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
Nie mogłam znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Mój tato miał raka, przebywał też na OIOMIE i jeździł często do szpitala z powodu chorób. Chciał uzyskać odszkodowanie (z racji posiadania takiego NNW) - udało mu się tylko otrzymać za przebywanie w szpitalu z racji choroby. Nie przyjęli mu jednak wniosku w związku z chorobą nowotworową, ponieważ pomimo jednoznacznego określenia tej choroby (posiadał dokumenty z podpisami i pieczęciami + badania potwierdzające) - stwierdzili, że musi im dostarczyć jakieś jeszcze badanie.... Niestety w międzyczasie tato miał przeszczep i zmarł nie otrzymując żadnej wypłaty z racji choroby lub przebywania na OIOMIE.
Moje pytanie brzmi: Czy moja mama jako Uposażona (i posiadająca też polisę) może otrzymać coś z racji choroby przed śmiercią męża?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Biopsje - niestety tego doczekał się dopiero po śmierci...
Miał za to dużo innych, brał chemię, ale to było za mało dla ubezpieczyciela.

Na szczęście Pani z urzędu pomogła w rozwiązaniu sprawy i prawdopodobnie mama otrzyma (albo raczej tato pośmiertnie) zwrot ubezpieczenia za: chorowanie na raka, przebywanie w szpitalu po operacjach oraz pobyt na OIOMIE..

KJ8 napisał:
Pani z urzędu?

Już nie chciałam rozwijać tematu. ;) 'Pani z USC', ponieważ wiele osób ma podobne problemy i najwyraźniej się zna. Poradziła jakie dokumenty dodatkowo przedstawić pani z Ubezpieczeń. Dzięki czemu na każde "Na pewno nie ma Pani tego dokumentu więc niestety..." była odpowiedź "A mam" .
Teraz czekamy na decyzje i dalsze informacje. Dobrze, że to nie przepada po śmierci w przypadku tego ubezpieczenia z PKO.
Pieniądze nie są (nie powinny być) ważne, gdy ktoś umiera.. ale mama zostaje z połową tego co mieli razem więc chociaż tyle można zrobić na ciężkie dalsze życie.

Powodzenia w uzyskiwaniu należnego świadczenia.

Pytałem o urząd, bo myślałem, że rzecznik finansowy do czegoś się przydał

Powrót