odszkodowanie, renta

• Autor wątku Autor wątku Barus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. 2 lata temu miałem wypadek samochodem..Jechałem pod wpływem alkoholu..Moj pasazer, który ze mna pił i nie miał zapietych pasów doznał uszczerbku na zdrowiu (nie moze chodzic do dzisiaj). Sprawa karna juz sie odbyła. Zapłaciłem 10 tys. zł jako zadośćuczynienie. Dodam jeszcze, ze nie miałem aktualnego ubezpieczenia OC poniewaz auto bylo sprowadzone z Niemiec...Moje pytania nawiązują do odpowiedzialnosci cywilnej...Powiem szczerze ze nie czuje sie w 100 % winien za jego uszczerbek. Ja go do auta na siłe nie wepchnąłem. Poza tym do jego stany zdrowia przyczyniły sie pasy których nie zapiał (podobno posazerowie za to odpowiadają)

Czy UFG wypłaci odszkodowanie lub rente w takiej sytuacji oraz czy w przypadku wypłacenia sciagnie to pieniadze ze mnie?
Czy wczesniej musi sie odbyc jakas sprawa sądowa i jak w ogole wyglada proces przyznania odszkodowanie lub renty przez UFG (co jest brane pod uwage)?
Jak moge sie przed tym bronic....?

1. Oczywiście postawa poszkodowanego będzie istotna pod kątem przyczynienia się do powstania szkody (nie zapiął pasów, świadomie wsiadł do samochodu z nietrzeźwym kierowcą). Pozwoli to na miarkowanie odszkodowania, zadośćuczynienia i renty. Zapłacone zadośćuczynienie zostanie zapewne zaliczone na poczet zasądzonej należności.

2. UFG na pewno wystąpi do Pana z regresem.

3. Proszę pomyśleć nad wynajęciem profesjonalnego prawnika, bo ma Pan spore pieniądze do przegrania.

Dziekuje za rade. Ale prosze mi powiedziec co powinienem zrobic w ramach "walki o swoje" jesli dostane pismo od UFG, ze mam takie i takie zadłuzenie (pienieniadze wypłacone jako odszkodowanie). Wypadek był 2 lata temu i jeszcze nic nie otrzymałem. Z reszta jeszcze nic nie wiem o przyznaniu jakiegokolwiek odszkodowania....Czy UFG odpowiada rowniez za wypadki spowodowane przez pijanych kierowców??? A moze jest jakis sposób zeby sie wczesniej przed tym zabezpieczyc???

Powrót