Odszkodowanie wypadek w pracy .

• Autor wątku Autor wątku Adam1967
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam1967

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Podjąłem pracę 07.04.2014 w , jako kierowca w transporcie międzynarodowym. Po przepracowaniu tygodnia 12.04.2014 w godzinach porannych około 7,oo zjechałem na bazę na rozliczenie tygodniowe . Wracając z rozliczenia pracownik który pracował na wózku widłowym rozładowywał naczepę ruszając do tyłu bardzo ostro najechał mi na nogę. Była godzina około 9,30. Zostałem natychmiast przewieziony do szpitala samochodem firmowym do Ortenau Klinikum . Tam dokonano prześwietlenia śródstopia i stwierdzono złamanie kości śródstopia i kilka innych obrażeń . Założono gips. Następnego dnia wyjechałem do Polski na dalsze leczenie . Czy należny mi się odszkodowanie i gdzie go dociekać ? Kto płaci za chorobowe ? Jak dalej postępować ?

Normalnie za pierwsze 6 tygodni chorobowego placi pracodawca, ale jest jeden wyjatek: w przypadku osob, ktore nie przepracowaly jeszcze pelnego miesiaca (jak u ciebie), placi kasa chorych.
Wypadek przy pracy pracodawca powinien zglosic specjalnemu pionowi ubezpieczen spolecznych Berufsgenossenschaft. Ty na drugi dzien wyjechales do Polski, nie wiem, czy to bylo takie rozsadne, mam nadzieje, ze chociaz bezzwlocznie wysylales zawsze zwolnienie lekarskie pracodawcy i kasie chorych.

Za wypadki przy pracy, przy ktorych nie ma trwalych uszczerbkow na zdrowiu, nie dostaniesz zadnego odszkodowania.

A jak dalej postepowac? Wszystkie zwolnienia lekarskie z Polski kopiowac 3 3 egzemplarzach: orginal do kasy chorych w Niemczech, kopie do pracodawcy i jedna kopie dla siebie, i wszystkim podawac aktualny adres do korespondencji z numerem telefonu, bo inaczej pisma beda przychodzic na adres zameldowania w Niemczech i bedzie z tego zabawa w "gluchy telefon"

Powrót