odszkodowanie-wypadk w pracy

• Autor wątku Autor wątku agaba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agaba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, uległam wypadkowi w pracy. Pierwsza diagnoza-stłuczenie, wobec braku jakiejkolwiek poprawy zgłosiłam się do innego lekarza, który rozpoznał brzeżne złamanie kości piętowej. Po 5 miesiącach leczenie zostało zakończone. Wystąpiłam do ZUS o jednorazowe odszkodowanie. Nie przyznano mi uszczerbku na zdrowiu, lekarz stwierdził że nie ma żadnych śladów po złamani-zasinień, opuchnięć lub zaczerwienienia - komisja była po 9 miesiącach od wypadku wiec chyba oczywiste jest ze nie ma śladu. Nadal utrzymuje sie ból, zmieniłam stanowisko pracy gdyż nie moge ustać 8 godz. na nogach-ból nie pozwala.
Wg orzecznika nie było to złamanie z przemieszczeniem i nie należy mi sie odszkodowanie. Czy mam jakieś szanse? warto sie odwoływać od tej decyzji?
Proszę o info:rolleyes:

znalazłam w internecie:
163. Ograniczenie ruchomości i zniekształcenia w stawach
skokowych (w następstwie wykręcenia, zwichnięcia, złamania
kości tworzących staw, zranień, ciał obcych, blizn itp.) - w
zależności od ich stopnia i dolegliwości:
a) bez zniekształceń 5-15

b) ze zniekształceniem, upośledzeniem funkcji ruchowej i statycznej stopy 15-25
...
65. Złamania kości piętowej lub skokowej z przemieszczeniem,(czy tylko i wyłącznie przemieszczenia? czy jest to kwestia interpretacji?)zniekształceniem i innymi zmianami wtórnymi:
a) miernego stopnia - zależnie od wielkości zaburzeń czynnościowych 5-15
...
Inne uszkodzenia stopy pozostawiające zmiany bliznowe i zniekształcające - w zależności od stopnia upośledzeniaczynności 1-15

Czy warto walczyć? Czy ktoś miał złamanie kości piętowej bez przemieszenia i ubiegał się o odszkodowanie z ZUS? Czy warto sie odwoływać? Proszę o wasza interpretację przepisów z ZUS :rolleyes:

Powrót