Odszkodowanie z TU - potrącenie rowerzystki

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
biezanow_123

biezanow_123

Przyjaciel forum
Odpowiedzi
3 230
Witam. W styczniu tego roku miał miejsce wypadek w którym potrącona została w trakcie powrotu do domu po pracy moja teściowa ktora poruszała się rowerem po drodze publicznej. Samochód uderzył w tył roweru, pani prowadząca się zagapiła i jej nie zauważyła. Policja na miejscu stwierdziła winę prowadzącej samochodem. Tesciowa z miejsca wypadku została odwieziona ze złamaną nogą do szpitala gdzie przeszła operacje składania nogi na śrubach i spędziła w szpitalu 8 dni. I teraz tak: chciałbym aby TU wypłaciło tesciowej odszkodowanie za utracone dochody, uszkodzony rowek który jest w takim stanie że nie opłaci się go już naprawiać a ledwo co był kupiony, jakieś zadoscuczynienie i zwrot kosztów leczenia i teraz pytanie do Was jak sie za to zabrć bo kompletnie niewiem? Czy pisac osobne wnioski trzeba czy można wnioskowac o to wszystko w jednym dokumencie? Prosze o jakieś porady. Z góry dziękuje

Zapadł prawomocny wyrok w postępowaniu karnym z udziałem kierującej oraz Pani teściowej? Bo jeśli nie to bez wyroku się nic nie zdziała.

Rozprawa za kilka dni. Prokurator wnioskuje o warunkowe umorzenie ze wskazaniem winy kierującej

To bez tego nie ruszysz, dopóki sprawa karna nie zostanie zakończona prawomocnie. Dopiero z wyrokiem sądu możesz zakładać sprawe cywilna.

Generalnie chodzi mi o odszkodowanie z oc. Jak sie zabrać do tego bo chcialbym aby tesciowa dostała odszkodowanie + zwrot kosztu roweru bo nie nadaje się on juz do naprawy no i wyrownanie za utracone dochody. Generalnie jak powinien wyglądac taki wniosek i co warto w nim napisac a co powinno byc napisane?

biezanow_123 napisał:
Generalnie chodzi mi o odszkodowanie z oc. Jak sie zabrać do tego bo chcialbym aby tesciowa dostała odszkodowanie + zwrot kosztu roweru bo nie nadaje się on juz do naprawy no i wyrownanie za utracone dochody. Generalnie jak powinien wyglądac taki wniosek i co warto w nim napisac a co powinno byc napisane?

Zgłaszasz się po prawomocnym wyroku(bez tego nic nie zdziałasz bo dopóki sprawa jest niezamknięta, nikt Ci nic nie wypłaci) do ubezpieczalni, gdzie sprawca miał polise OC.
Jak masz kwity na kupno roweru, utracone dohody, ewentualna rehabilitacja itd. to wysyłasz i czekasz, jak nie będzie równe temu to zakładasz sprawe cywilna i wtedy odzyskujesz, co do grosza, ale to potrwa.

Jakie to są kwity na utracony dochód? Co trzeba przedstawic ubezpieczycielowi

Zaświadczenie od pracodawcy, ile dochodu straciła w związku z niezdolnością do pracy. Z tym, że skoro to był wypadek w drodze z pracy, to żadnej straty nie powinno być, w takich przypadkach zasiłek chorobowy wynosi 100% wynagrodzenia.

Anna P. napisał:
Zaświadczenie od pracodawcy, ile dochodu straciła w związku z niezdolnością do pracy. Z tym, że skoro to był wypadek w drodze z pracy, to żadnej straty nie powinno być, w takich przypadkach zasiłek chorobowy wynosi 100% wynagrodzenia.
Faktycznie na chorobowym jest i dostaje 100% no ale teraz juz nadszedl czas aby zgłosic to do ubezpueczyciela tej Pani ktora potrącila tesciową tylko jak sie do tego zabrac? Na jakie odszkodowanie moze liczyc tesciowa? Bo chce jej cos doradzic a niewiem jaka to moze byc kwota bo tesciowa mowi ze jak jej dadzą 2000zl to wezmie bez gadania ale na moje to troche mało. A gdzie zwrot za koszt roweru ktory był zakupiony jakos 2 miesiace wczesniej (mamy paragon) i nie nadaje sie do naprawy

biezanow_123 napisał:
Faktycznie na chorobowym jest i dostaje 100% no ale teraz juz nadszedl czas aby zgłosic to do ubezpueczyciela tej Pani ktora potrącila tesciową tylko jak sie do tego zabrac? Na jakie odszkodowanie moze liczyc tesciowa? Bo chce jej cos doradzic a niewiem jaka to moze byc kwota bo tesciowa mowi ze jak jej dadzą 2000zl to wezmie bez gadania ale na moje to troche mało. A gdzie zwrot za koszt roweru ktory był zakupiony jakos 2 miesiace wczesniej (mamy paragon) i nie nadaje sie do naprawy

Zgłaszasz się do ubezpieczyciela, po odszkodowanie z OC. Jak masz paragon na rower to dobrze, jeśli teściowa odczuwa po wypadku dolęgliwości bólowe itd. to można znacznie więcej wywalczyć niż tylko koszt roweru bo jednak odszkodowanie z powodu utraty zdrowia itd. można trochę wyciągnąć. I też zależne od % uszkodzenia ciała.
Ubezpieczyciel zawsze będzie dawał zaniżoną kwotę, a po tym zostaje sąd cywilny.

Wchodzisz na stronę ubezpieczyciela, gdzie miał ubezpieczony samochód, tam jest zakładka zgłoś szkodę i zgłaszasz. Formularz prosty, po jakimś czasie przyślą propozycje, jak się zgodzi teściowa to ok, jak nie to odwołuje się, a jak po odwołaniu lipa to jedynie sąd cywilny.

Dzięki o taką konkretną porade mi chodziło. Pozdrawiam

Jeśli teściowa się rehabilituje itd. to też warto zbierać wszelakie paragony z tego i należy się jej koszt bo według prawa musi wrócić do stanu przed wypadkiem.

Jeszcze jedno. Wlasnie przyszło pismo z sądu że zasądzili od poszkodowanej na rzecz tesciowej 3.000zł tytułem częściowego zadośćuczynienia i proszą o podanie numeru konta na które poszkodowana ma wpłacic tą kwote. I tu pytanie: czy ta kwota bedzie miała wpłynąc w formie jesnego przelewu czy bedzie rozlozona na raty i ile poszkodowana ma na wpłatę tej kwoty? Wyrok: warunkowe umorzenie na 3 lata

To już kwestia dogadania się, powinna w teorii całości, ale może wnioskować o rozłożenie na raty.

Powrót