Odszkodowanie z tytułu ubezpieczenia grupowego

• Autor wątku Autor wątku Kasia12@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasia12@

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,
mam pytanie związane z ubezpieczeniem grupowym typ P Plus. Jest rozszerzone o wykonanie operacji chirurgicznej, i tutaj moje pytanie.
Jeśli przebywałam w szpitalu i miałam planowaną operacje i według klasy procentowej jest zapis o mojej chorobie, to czy w wypisie musze mieć dokładnie taki sam zapis jak w wykazie operacji chirurgicznych (nazwa procedury), czy moge mieć taki jak w skierowaniu do szpitala?
Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje.

Nazwa procedury nie musi być identycznie (dosłownie) zapisana w karcie tak jak w wykazie. Czasem można tą samą procedurę nazwać na 2 lub więcej sposobów. Czasami zapis w wykazie jest zrobiony tak, że da się kilka procedur pod niego "podciągnąć".

Bardzo dziękuje za odpowiedź. 😊
A prosze mi jeszcze podpowiedzieć czy jeśli jest w ubezpieczeniu słowo rekonwslescencja czy to oznacza l-4 po operacji?

W przypadku ubezpieczenia p plus rekonwalescencja oznacza pobyt na l4 po pobycie w szpitalu. Pobyt w szpitalu musi trwać co najmniej 14 dni. Zwolnienie musi być wystawione przez oddział przy wypisie. Poniżej odpowiednie zapisy z owu

Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt. 5 ww. ogólnych warunków ubezpieczenia:
„rekonwalescencja – trwający nieprzerwanie maksymalnie 30 dni – bezpośrednio po pobycie w szpitalu – pobyt na zwolnieniu lekarskim wydanym przez ten szpital”.
Ponadto wg § 4 ust. 1 pkt.2: „Zakres ubezpieczenia obejmuje wystąpienie następujących zdarzeń w okresie odpowiedzialności PZU Życie SA : (…) rekonwalescencje, o ile pobyt w szpitalu trwał co najmniej 14 dni, pod warunkiem, że PZU Życie SA uznaje swoją odpowiedzialność za pobyt w szpitalu z tytułu dodatkowego grupowego ubezpieczenia na wypadek leczenia szpitalnego”.

EDIT Jeszcze mała uwaga do operacji. Nawet jeżeli samemu się nie widzi procedury w wykazie, lepiej jest zgłosić. Niech sprawdzą swoim okiem, bo może okazać się, że po prostu inaczej jest nazwana w owu.

Ostatnia edycja:
KJ8 bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Temat do zamknięcia.

Powrót