Odszkodowanie z tytułu umowy

• Autor wątku Autor wątku Litluk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Litluk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Jestem podwykonawcą budowlanym. Mam umowę na wykonanie prac budowlanych. Generalnie większość prac została wykonana, z pominięciem montażu swych rzeczy. Co uniemożliwia dokończenie umowy.

Generalny wykonawca jako odpowiedzialny za dostarczenie materiałów ich nie dostarczył.

Umowa jest zapis o końcowym terminie odbioru i karach z tytułu nie przystąpienia do odbioru końcowego.
Czy mogę naliczać kary z tytułu nie przystąpienia do odbioru końcowego?

Kary umowne to temat rzeka. Naliczyć zawsze można. Pytanie czy warto i czy się wygra? Postępowanie przed sądem może i 4 lata trwać.

Dłużnik w procesie może:
- wskazywać, że niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania jest następstwem okoliczności, za które nie ponosi odpowiedzialności,
- domagać się miarkowania kary.

Dla przykładu - I AGa 295/18 - wyrok SA Kraków z dnia 04-04-2019
Zobowiązany do zapłaty kary umownej może więc bronić się zarzutem - podobnie jak każdy dłużnik zobowiązany do naprawnienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania - że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi (art. 471 KC).

Np. jeżeli nie dostał tych materiałów bo przez COVID statki nie pływały to sąd może oddalić roszczenie o zapłatę kary umownej.

Pozdrawiam,
BP

Powrót