Odszkodowanie z tytułu uszkodzenia pojazdu i zbiegu z miejsca zdarzenia

• Autor wątku Autor wątku ulmen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ulmen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,

dwa tygodnie temu nieznany do tej pory sprawca uszkodził 4 samochody na parkingu (m.in mój). Stało się to w nocy. Sprawą zajmuje się policja, ale szybkość ich działania doprowadziła do tego, że nie przysługuje mi już samochód zastępczy. W związku z brakiem danych sprawcy i jego polisy nie mogłem naprawić pojazdu z OC. Uruchomiłem moje AC, z którego owy samochód zastępczy miałem otrzymać.
Brak samochodu zastępczego oraz brak danych polisy OC sprawcy naraża mnie na znaczne dodatkowe koszty związane z dojazdem do pracy i szereg innych niewygód.
Czy mogę się domagać odszkodowania od sprawcy zdarzenia w ramach pozwu cywilnego?
Czy dobrym pomysłem jest pozew zbiorowy wszystkich właścicieli uszkodzonych przez tego sprawcę pojazdów?
Czy gra generalnie jest warta "świeczki" ?

Jeśli sprawca nadal jest nieznany i nie ustalono nawet jego numeru rejestracyjnego to pozew cywilny przeciwko niemu nic tu nie da. W takich sytuacjach najlepszym pomysłem będzie wyczerpanie całej drogi postępowania przed ubezpieczycielem, (w tym napisanie odwołania), a jeśli nie zgadza się Pan z jego decyzją to należy rozważyć pozew przeciwko ubezpieczycielowi.
Niestety w opisanej sytuacji prawdopodobnie nie pomoże też Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny który wypłaca odszkodowania za nieznanych sprawców ale wyłącznie jeśli w tym samym zdarzeniu byli ranni, a taka sytuacja jak rozumiem nie miała tutaj miejsca.

Dziękuję za radę.
Nie chcę dochodzić odszkodowania od strony ubezpieczyciela, tam sprawa jest dla mnie jasna (samochód zastępczy na 7 dni od daty zgłoszenia 11.01.2014 z polisy AC, czyli już po terminie).
Poszukiwaniem sprawcy zajmuje się policja, która w dniu zdarzenia poinformowała mnie, że znają nr rej. pojazdu oraz sprawcę. Później sprawa okazała się znacznie trudniejsza (nikt tez mnie nie informował dlaczego nagle nie wiadomo kto jest winny).
Chcę domagać się odszkodowania od sprawy w związku z wieloma niedogodnościami (dojazd PKSem do pracy, strata czasu, konieczność rezygnacji z rehabilitacji) związanymi z wyrządzoną przez niego szkodą.

Ostatnia edycja:
Jeśli uda się Panu ustalić numer rejestracyjny to można sprawdzić gdzie ubezpieczony był pojazd sprawcy za pośrednictwem portalu UFG:

https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1

dopóki trwa postępowanie ubezpieczyciel sprawcy raczej niczego nie wypłaci ale zawsze to jakiś punkt zaczepienia.
Proszę spróbować pozyskać notatkę urzędową z policji sporządzoną na okoliczność zdarzenia - tam powinien być nr rej i przesłać ją razem ze zgłoszeniem szkody do ubezpieczyciela u którego sprawca wykupił OC.

Powrót