Odszkodowanie z ubezpieczenia grupowego po wypadku z mojej winy

• Autor wątku Autor wątku Luki0120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luki0120

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.Tydzien temu mieliśmy z żoną kolizję drogową z mojej winy,niestety po badaniach okazało się że żona ma pęknięty odcinek ledzwiowy ale nie wymaga hospitalizacji,przez co na drugi dzień wypuszczono ją do domu i kazano się oszczędzać i leczyć się w poradni ortopedycznej.Na dniach ma zawitać do nas policja w celu przesłuchania zony i czy jeśli żoną odmówi zeznań żeby nie robić mi problemów ale będzie leczyła się dalej to czy policja potraktuje sprawę jako kolizję czy wypadadek ?? I czy będziemy mogli starać się o odszkodowanie z ubezpieczenia grupowego??

Hm przy tak pobieżnych informacjach trudno udzielić odpowiedzi.
Bez znajomości Ogólnych Warunków Ubezpieczenia - jeśli jest to ubezpieczenie dobrowolne nie można udzielić odpowiedzi.
Jeśli chcesz odpowiedz wskaz OWU czyli podaj ich numer jakieś oznaczenie - powinno być na polisie- wtedy znajdę je w internecie i odpowiem.
Natomiast jest wielce prawdopodobne ze odszkodowanie należy się z OC sprawcy pojazdu
>Moderacja<

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak tylko że to ja jestem sprawcą kolizji,jutro postaram się zadzwonić

Zwróciłam na ten fakt uwagę.Fakt ze to ty jesteś sprawca nie uniemożliwia dochodzenia roszczeń z OC posiadacza pojazdu przez kogokolwiek - za wyjątkiem Ciebie samego.

Skoro żona była pasażerem, to raczej nic nie powinno stać na przeszkodzie uzyskania świadczeń z ubezpieczenia grupowego.
Żona musi sprawdzić co ma w polisie (najlepiej też zajrzeć do owu i sprawdzić za co owu wyklucza wypłaty) i zgłosić odpowiednie roszczenia.

Powrót