odszkodowanie za błędy prawnika

• Autor wątku Autor wątku hela22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hela22

Użytkownik
Odpowiedzi
77
Dzień dobry ,

sprawa wygląda następująco

było wezwanie do zapłaty / bezskuteczne /, potem zawezwanie do próby ugodowej z roszczeniem tej samej treści jak w wezwaniu do zapłaty. Do ugody nie doszło., nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia.
Decyzja o pozwie, pisał go prawnik , wezwania też, ten sam od początku .
Pozew został złożony po upływie prawie trzech lat od zawezwania do próby ugodowej.
Pozew różni się wys. roszczenia, jego podstawą faktyczną od tego co było w zawezwaniu do próby ugodowej . Wyrok brzmi : roszczenie przedawnione !

po sprawie wyczytałam, że roszczenie w pozwie musi mieć taką samą podstawę faktyczną jak w zawezwaniu do pr. ugodowej.

Proszę o poradę czy mam podstawę do skutecznego dochodzenia odszkodowania od prawnika . Może ktoś zna, wyrok Sądu o odszkodowanie pozytywny dla klienta prawnika , bardzo prosiłabym o podesłanie sygnatury.

pozdrawiam i z nadzieją czekam na pomoc , pozdrawiam

Nawiązując do treści powyższej dopytam , czy prawidłowo myślę ,że roszczenie,jego podstawa zawarte w zawezwaniu do próby ugodowej prowadzą do przerwania biegu przedawnienia wyłącznie w zakresie roszczenia z tego zawezwania . i czy złożenie pozwu przeciw temu samemu pozwanemu ale z inną podstawą roszczenia / np zamiast za wykonanie usługi , w pozwie za koszt zużytego materiału / wywołuje skutek przedawnienia roszczenia zawartego w pozwie ,nie będącego kontynuacją roszczenia z próby ugodowej .

Bardzo liczę na odpowiedż , pozdrawiam

Powrót