odszkodowanie za brak auta zastępczego

• Autor wątku Autor wątku tempkk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tempkk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Moje auto miało szkodę, która była naprawiana z OC sprawcy.
Czas naprawy został określony na 2tygodnie - dlatego też chciałem skorzystać z auta zastępczego korzystając z ubezpieczenia OC sprawy.
*** zarejestrowała sprawę nadając jej określony numer. Podczas rozmowy zostało podkreślone, że auto zastępcze przysługuje mi wyłącznie na realny czas naprawy (np: czas procedowania dokumentacji jest wyłączony).

Po odstawieniu samochodu do warsztatu próbowaliśmy się kontaktować z *** na podany numer telefonu wielokrotnie - bez skutku.
Finalnie pożyczaliśmy samochód od znajomych / rodziny przez okres naprawy tj 4tygodnie.

Przeczytałem ćwierć internetu i z tego co się dowiedziałem, mogę się ubiegać o odszkodowanie za brak auta zastępczego.

Czy mogę prosić o poradę jak ubiegać się o odszkodowanie/rekompensatę?
1. Powinienem pisać bezpośrednio do ubezpieczyciela za pomocą maila/tradycyjną pocztą?
2. W jaki sposób wyliczyć wartość rekompensaty? zakładam, że jako bazę powinien brak auto jak najbardziej zliżone do mojego (auto 5letnie) - czy słusznie zakładam? czy istnieje oficjalna metodyka kalkulacji?
3. W jaki sposób argumentować moje roszczenie? np określony paragraf?
4. Co w przypadku gdy ubezpieczyciel odrzuci moje żądanie? Czy istnieje instytucja, która może mi pomóc? Np rzecznik praw konsumenta lub jej ubezpieczeniowy odpowiednik?

Dziękuję bardzo za pomoc
tempkk
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tempkk napisał:
Finalnie pożyczaliśmy samochód od znajomych
Skoro pojazd został użyczony, nie ponosicie z tego tytułu żadnych kosztów poza zwykłymi kosztami utrzymania. Reasumując, moim zdaniem brak podstaw aby domagać się czegokolwiek od TU.

Ostatnia edycja:
Powrót