Kerimus
Moderator w spoczynku
- Odpowiedzi
- 10 481
Złożyłem do organu wezwanie do wykonania wyroku WSA, który to wyrok uprawomocnił się prawie dwa lata temu.
Czekam na odpowiedź szykując się już psychicznie do pisania skargi na organ.
Doczytałem się w przepisach ppsa że można w trakcie skargi (jeśli dobrze zrozumiałem) wnosić o odszkodowanie spowodowane bezczynnością organu.
Wychodzi na to że opierając się na przepisach Kc można jakby za darmo wystąpić przed WSA o odszkodowanie z tego powodu, pomijając w ten sposób powództwo przed sądem powszechnym gdzie wpis byłby procentowy od wysokości odszkodowania.
Czy dobrze rozumuję i jak miało by to być sformułowane?
Czy można od razu przy skardze wnosić o odszkodowanie w tym samym piśmie?
I jeszcze jedno.
Czy wniesienie skargi o nie wykonanie wyroku musi poprzedzić skarga o bezczynność w tej kwestii, bo trochę się pogubiłem czytając te przepisy.
A może są to całkiem inne, nie związane ze sobą , sprawy?
Czekam na odpowiedź szykując się już psychicznie do pisania skargi na organ.
Doczytałem się w przepisach ppsa że można w trakcie skargi (jeśli dobrze zrozumiałem) wnosić o odszkodowanie spowodowane bezczynnością organu.
Wychodzi na to że opierając się na przepisach Kc można jakby za darmo wystąpić przed WSA o odszkodowanie z tego powodu, pomijając w ten sposób powództwo przed sądem powszechnym gdzie wpis byłby procentowy od wysokości odszkodowania.
Czy dobrze rozumuję i jak miało by to być sformułowane?
Czy można od razu przy skardze wnosić o odszkodowanie w tym samym piśmie?
I jeszcze jedno.
Czy wniesienie skargi o nie wykonanie wyroku musi poprzedzić skarga o bezczynność w tej kwestii, bo trochę się pogubiłem czytając te przepisy.
A może są to całkiem inne, nie związane ze sobą , sprawy?
Ostatnia edycja: