Odszkodowanie za pobicie

• Autor wątku Autor wątku waizika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waizika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich mam naimie Michał mieszkam w Olsztynie.. Od Kilku miesięcy dręczy mnie kilka pytan i mam nadzieje ze ktos moze bedzie w stanie chociaz na kilka udzielic mi odpowiedzi.. Ale opowiem od poczatku.. Zostalem pobity a dokladniej wyprowadzony z baru i przed nim pobity przez zapaśnika(chwytem zapaśniczym) doznalem urazu glowy ( Złamana podstawa czaszki, wstrząs mózgu, stłuczenia mózgu, miałem bodajze dwa albo trzy krwiaki) w skutek którego mam odbiorczy ubytek słuchu, oraz cały czas slysze w tym uchu szumy ktore nieraz narastaja a potem znow sa takie same(uraz stały) w szpitalu spedzilem łącznie biorac pod uwage wszystkie pobyty 28 dni.. także lecze się laryngologicznie oraz neurologicznie.. trwa teraz postepowanie karne przeciwko osobie ktora mnie tak urzadzila, moje pytania sa nastepujace.. Czego powinnienem domagać sie od Oskarzonego? o jakie powinnienem wystąpić odszkodowanie?, Jesli juz zostanie mi ono przyznane to czy wogole ta osoba bedzie miala mi je z czego zaplacic? i na jakiej zasadzie by to wyglądało?( Oskarzony jest uczniem, mieszka z rodzicami) Ja w trakcie tego zajscia rowniez bylem uczniem szkoly sredniej i ubezpieczony w PZU lecz one nie chce mi nic wyplacic poniewaz bylem pod wplywem alkoholu..ale wkoncu znajdowalem sie w barze i sam sie nie pobilem... wiec kolejne moje pytanie jest takie czy mam szanse dostania od pzu jakichkolwiek pieniedzy, czy moge sie ubiegac o cokolwiek np. z ubezpieczenia mamy?o rencie rozmawialem z laryngologiem ale stwierdzil ze zabraklo mi jednego pkt.w skali utraty sluchu do otrzymania jej:(interesuje mnie to poniewaz slyszalem ze jest Klinika ktora moze mi pomoc chociaz w sprawie ucha, ale jak wiadomo napewno cos to kosztuje!Pozdrawiam i z góry Dziekuje

waizika napisał:
Jak podchodzi sąd do zeznań oskarżonego po ich zmianie?
Różnie... Proszę się zastanowić nad tym co Pan napisał? A skąd mamy wiedzieć co wyjasnił sprawca? Jeśli podczas pierwszego przesłuchania jako podejrzany nie przyznał się i odmówił składania wyjaśnień, a podczas drugiego przyznał i złożył wyjasnienia to chyba logiczne które wyjasnienia będą dla Sądu ważniejsze.

Czego powinnienem domagać sie od Oskarzonego?
A czego chce się Pan domagać?
o jakie powinnienem wystąpić odszkodowanie?
Patrz jak wyżej. Nadto proszę mieć na uwadze, iż jeżeli zażąda Pan miliona złotych to raczej sprawca nie będzie miał z czego tego zapłacić. A i wątpliwe jest aby Sąd takie coś orzekł.
Jesli juz zostanie mi ono przyznane to czy wogole ta osoba bedzie miala mi je z czego zaplacic?
A skąd na forum mamy znać sytuację finansową sprawcy?
czy mam szanse dostania od pzu jakichkolwiek pieniedzy, czy moge sie ubiegac o cokolwiek np. z ubezpieczenia mamy?
Bosze... Proszę poczytać warunki ubezpieczenia. Jest tam powiedziane w jakich okolicznościach przysługuje odszkodowanie, a w jakich okolicznościach nie. Nikt nie wie, jaki rodzaj ubezpiueczenia Pan ma, i jakie są jego warunki.

Prostuje: Sprawca zeznał na policji że zastosował na mnie chwyt zapaśniczy lecz potem zmienił to na popchnięcie (czyli jak się dobrze orientuje nie chce mieć z przedłużeniem ręki bo tak owe występuje gdy ktoś trenuje jakąś sztukę walki i ją zastosuje na ulicy)

To czego powinienem się domagać pytam się właśnie ludzi którzy się na tym znają bo ja nie mam pojęcia.

Co do miliona złotych to o Tyle nie mam zamiaru wystąpić i właśnie tutaj się pytam jaką mogę podać sumę żeby nie bylo za mało lub sąd nie uznał że za dużo.

Sytuacja oskarżonego: Uczeń, nie pracuje, mieszka z rodzicami. Co w takich przypadkach sąd orzeka? Że nie przyzna dużego odszkodowania bo oskarżony nie ma z czego zapłacić? Czy pieniądze w takich przypadkach są ściągane z opiekunów? Ale jak wiadomo jest już pełnoletni wiec pewnie to drugie odpada.

PZU: warunkiem z powodu którego nie przyznali mi odszkodowania jest to że byłem pod wpływem alkoholu. § 8 ust.1 pkt.1 „ Z odpowiedzialności PZU S.A. wyłączone są wypadki powstałe w stanie nietrzeźwości albo po użyciu narkotyków, środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii jeśli miało to wpływ na zaistnienie nieszczęśliwego wypadku lub zdarzenia objętego umową ubezpieczenia.”
Chciałbym zwrócić uwagę na ostatnie zdanie „Jeśli miało to wpływ” a zostałem pobity więc nie wiem czy miało. Przepraszam za wcześniejsze nie jasne pytania mam nadzieje ze to sprostuje chociaż trochę poprzednią moją wypowiedź. Pozdrawiam

witam

oskarżony może składać wyjaśnienia, może odmówić ich składania, może odpowiadac na pytania, może odmówić odpowiedzi na pystania - jego prawo do obrony; skoro zaś składa wyjasnienia, nie może byc nigdy oskarzony w tej sytuacji za składanie fałszywych zeznań; zeznania składa świadek, a to co innego niż wyjaśnienia, w których oskarżony może nawet kłamać; ocena zmiany wyjaśnien - jak innych dowodów, w praktyce krytycznie
co do roszczen odszkodowawczych - jak w zarzucie są takie art.156kk albo art.157kk, to możesz złożyć wniosek o orzeczenie wobec oskarzonego obowiązku naprawienia szkody w trybie art.46kk; ile możesz żądać - zalezy to od twoich obrażeń, dyskomfortu, samopoczucia, czy musisz się leczyc czy nie; sąd miarkuje odszkodowanie stosownie do twoich potrzeb i mozliwości oskarżonego; możesz jednak wystąpić z tymi roszczeniami na droge cywilną - o koszty leczenia (odbytego i przyszłego) oraz o zadośćuczynienie za krzywdę w trybie art.444kc i art.445kc; do pozwu załączasz prawomocny wyrok karny oraz dokumenty leczenia i inne niezbędne dowodzące słuszności twoich roszczeń; pozew składasz przeciwko oskarżonemu
co do PZU - musisz sprawdzić OWU ubezpieczenia czy zakład ubezpieczeń nie wyłączył odpowiedzialności, aczkolwiek w mojej ocenie powoływanie się na twoją nietrzeźwośc nie ma tu znaczenia dla sprawy; jednakże proponuję wystapić o odszkodowanie do sprawcy szkody;
z ubezpieczenia mamy - ale jakie to ubezpieczenie? rozumiem że ubezpieczenie NW - jednakże albo ta umowa jest zawarta na ciebie albo sam sprawca miał takową i w niej jest przewidziane, że zakład odpowiada także za szkody na osobie wyrządzone przez ubezpieczonego sprawcę

pzdr
k

Czego powinnienem domagać sie od Oskarzonego?
zadośćuczynienia za ból i cierpienia oraz wrotu wszelkich kosztów związanych z wypadkiem (leki, zabiegi, koszty dojazdów do lekarzy)

o jakie powinnienem wystąpić odszkodowanie?,
zadośćuczynienie to 10.000 w górę, reszta to koszty policzalne.

Jesli juz zostanie mi ono przyznane to czy wogole ta osoba bedzie miala mi je z czego zaplacic? i
Może starzy zapłacą, a on może kiedyś zacznie zarabiać.

wiec kolejne moje pytanie jest takie czy mam szanse dostania od pzu jakichkolwiek pieniedzy, czy moge sie ubiegac o cokolwiek np. z ubezpieczenia mamy?

raczej marne szanse. Ale sprawdź koniecznie OWU sojego ubezpieczenia i ubezpieczenia mamy

Powrót