Odszkodowanie za próbę zamknięcia w szpitalu.

• Autor wątku Autor wątku roules
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roules

Użytkownik
Odpowiedzi
154
Dzień dobry,

Chciałem zapytać do ilu lat wstecz mogę ubiegać się o odszkodowanie za próbę umieszczenia w szpitalu psychiatrycznym? Sytuacja miała miejsce w połowie 2018 roku. Musiałem zamknąć działalność przez ten proces i zasądzono mi długi podczas innego procesu.
Dziękuję.

Proponuję z dokumentacją (w tym medyczną) iść do prawnika w realu bo to raczej nie jest temat na forum przy minimalnej albo i żadnej wiedzy o co dokładnie poszło i w jakich okolicznościach.

Żeby iść do prawnika to trzeba mieć pieniądze 😶 A do ilu lat do tyłu?

Niestety, nikt na forum mając zdawkowe informacje nie udzieli konkretnej porady ani tym bardziej sprawy nie poprowadzi. Ludzie udzielają się tu po godzinach pro bono ale udzielają raczej ogólnych porad. A tu bez wglądu w dokumentację nic nie zdziałasz

papieju napisał:
Niestety, nikt na forum mając zdawkowe informacje nie udzieli konkretnej porady ani tym bardziej sprawy nie poprowadzi. Ludzie udzielają się tu po godzinach pro bono ale udzielają raczej ogólnych porad. A tu bez wglądu w dokumentację nic nie zdziałasz

Ale co ty za bzdury wypisujesz? Po co komu dokumentacja do odpowiedzi na proste pytanie?

Do autora:
Przedawnienie po 3 latach od daty w której dowiedziałeś się że próba zamknięcie była bezprawna.

Czyli od dnia wszczęcia postępowania. Bezprawne to taka w której wniosek oddalono?

roules napisał:
Czyli od dnia wszczęcia postępowania. Bezprawne to taka w której wniosek oddalono?

Ja bym uznał dzień oddalenia. Masz jakieś uzasadnienie oddalenia wniosku?
Bezprawne to takie które nie miało podstaw prawnych.

Zwrot wniosku, a drugie przyjęto zostałem przebadany i umorzono postępowania. Nie zostałem zamknięty.

Że nie ma potrzeby zamknięcia mnie w szpitalu psychiatrycznym po badaniu u lekarza biegłego.

roules napisał:
Zwrot wniosku, a drugie przyjęto zostałem przebadany i umorzono postępowania. Nie zostałem zamknięty.
I to z powodu jednego badania musiałeś zamknąć swoją firmę co doprowadziło do niemożności spłaty kredytu? Długo trwała ta przerwa w działalności gospodarczej spowodowana badaniem, dłużej niż samo badanie...?
Na marginesie, niepotrzebnie zakładasz nowy wątek w tej samej sprawie ale w innym dziale forum. Łatwiej byłoby ci pomóc gdybyś szczerze i dokładnie opisał swoją sytuacje. Na podstawie tych skąpych i dawkowanych informacji wydaje mi się, że sprawa o odszkodowanie ma w tym przypadku małe szanse powodzenia. Oczywiście, nie znając faktów, mogę się mylić.

Wnioski były dwa. Za pierwszym razem nastąpił zwrot, a za drugim mnie skierowano na badania. Adwokat mi poradził by zamknąć. Z powodu tego procesu. Nie rozumiem " Długo trwała ta przerwa w działalności gospodarczej spowodowana badania, dłużej niż samo badanie...?" .
Napisze szczegóły jak będę miał dokumenty przed sobą. Usiądę tylko do komputera.

04.05.2018 nastąpił przydział sprawy.
11 maja 2018 roku nastąpił zwrot wniosku.
11.06.2018 roku zażalenie wniesiono.
14.06.2018 roku wszczęto postępowanie zaczęto mnie kierować na badania.
12.09.2018 roku postanowiono zwrócono wniosek.
30.09.2018 mniej więcej dołączono mi wniosek.
To są daty "sądowe", nie doręczeń. Jeśli mogę tak napisać.

Ostatnia edycja:
Powrót