Odszkodowanie za przymusowa prace w kopalni

• Autor wątku Autor wątku maciek_148
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek_148

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Na początku lat 50 można sie było spotkać z przypadkami przymusowej pracy na kopalni w czasie odbywania zastępczej służby wojskowej.
Problem ten w pewnym sensie rozwiązuje ustawa z dnia 02.09.1994 o świadczeniach pieniężnych przysługujących żołnierzom zastępczej służby wojskowej przymusowo zatrudnionym w kopalniach węgla kamiennego i zakładach wydobywania rud uranu (Dz.U.Nr 111, poz. 537). Ustawa nie odnosi sie jednak do odszkodowań z tego tytułu. Mój szanowny mecenas przekazał mi właśnie przypadek człowieka który pracował w tamtym okresie w kopalni starał się (w 2006 r) o dodatkowe świadczenia z tego tytułu (świadczenia te wymienione są w ww ustawie) i otrzymał jem(również w 2006 r.). Teraz jednak chciałby jeszcze odszkodowanie z tytułu pracy przymusowej w kopalni a oprócz tego wyrównanie dopłat jakie powinien otrzymywać a do 2006 r nie otrzymywał (sic!) bo nie złożył wniosku.
Mam nadzieje że ktoś sie zetknął z podobnym przypadkiem....

hmmm kurcze liczylem chociaz na mala podpowiedz....l

Witam,
Podłączam się do powyższego pytania.
Szukam informacji o możliwości odszkodowań dla osób przymusowo pracujących (lata '50) w hutach, kopalniach.
Dzwoniłam już do kilku ministerstw, ale niestety nie udzielono mi informacji, gdzie mogłabym dowiedzieć się więcej na ten temat.

Pozdrawiam,

Powrót