Odszkodowanie za śmierć dziadka w obozie koncentracyjnym

• Autor wątku Autor wątku dagmarap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dagmarap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Ojciec mojej żyjącej mamy zginął w obozie koncentracyjnym na Majdanku za działalność w AK. Niedawno udało nam się odzyskać dokumentację potwierdzającą jego działalność, aresztowanie i rozstrzelanie. Moja mama całe swoje dzieciństwo spędziła bez ojca, żyjąc ze swoją matką i siostrą z jednej, wojskowej pensji jej matki. Czy jest szansa starać się o odszkodowanie dla niej?
Z góry dziękuję za wszelkie udzielone informacje

Ponawiam pytanie,
Czy ktoś się orientuje gdzie można złożyć wniosek o odszkodowanie/rekompensatę za śmierć dziadka w obozie pod Hamburgiem? Czy ktoś zna i może polecić adwokata który zajmuje się dochodzeniem odszkodowań od Niemiec?
Posiadamy wszelkie dowody na śmierć dziadka w obozie- do kogo mamy się zwrócić o pomoc?

z góry dziękuję za pomoc

Annakk2014 napisał:
Czy ktoś zna i może polecić adwokata który zajmuje się dochodzeniem odszkodowań od Niemiec?
Rejestrując się na forum, wypadałoby się zapoznać z jego regulaminem.

Skoro zadałam takie pytanie to oznacza że nigdzie nie znalazłam pomocy. Nie "reklamuję" żadnych usług prawnych a jedynie proszę o pomoc osobę która się na tym temacie zna. Jako że nie poznałam/ nie znalazłam nikogo kto zna się na kwestii odszkodowań i jego dochodzeniu, napisałam takie właśnie zapytanie.
Wyprzedzając potencjalne zarzuty o "Reklamę"- pytanie do kogo się zwrócić o pomoc dotyczy kwestii tego czy samemu występować czy isc do jakiejś kancelarii, fundacji czy stowarzyszenia- a jezeli tak to jakiego? Czy ktoś już przeszedł taką ścieżkę? I czy jedynym wyjściem jest w tym wypadku pozwanie państwa niemieckiego?

Liczę na wyrozumiałość i mam nadzieję że ktoś będzie w stanie udzielić mi odpowiedzi na pozostałe pytania.

Przepis prawny:
§10 Zabronione jest umieszczania na forum propozycji udzielania pomocy prawnej poza forum, reklamowanie lub promowanie swojej działalności, jak również umieszczanie postów, z treści których wynika, że użytkownik poszukuje pomocy prawnej poza forum. Powyższy zakaz obejmuje również nicki, podpisy, avatary, posty, Prywatne Wiadomości (PW) oraz e-maile przesyłane do użytkowników.
Zgodę na reklamowanie lub promowanie swojej działalności na forum w jakiejkolwiek formie wydać może jedynie Administrator do którego należy się w tej sprawie zwrócić za pośrednictwem systemu Prywatnych Wiadomości (PW) lub e-maila.

Tak więc ponawiam pytanie:
Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie złożyć wniosek o odszkodowanie za śmierć dziadka w obozie pracy przymusowej na terenie niemiec? Czy ktoś przechodził już tą ścieżkę i wie od czego zacząć?

pozdrawiam

O ile sie orientuje to za smierc dziadka w Obozie nie mozna sie starac.Jestem w takiej samej sytuacji,w pazdzierniku ub.roku odnalazlam miejsce zgladzenia dziadka,niestety nic sie nie nalezy.Moj tato tez sie wychowywal bez ojca,tez mial wielki zal,ze go nie znal.Niestety na zalu sie skonczyylo,moj tato zmarl w sierpniu,a w pazdzierniku,odnalazlam,i tu wielkie zaskoczenie,miejsce zaglady dziadka,to Niemcy.

Powrót