K
Krzysztof_4.0
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Dzień dobry,
Prowadzę skład budowlany. Część terenu na którym znajduje sie firma ma zostać oddany pod autostradę. Niedawno byli u mnie rzeczoznawcy, żeby obejrzeć obiekt i chyba będą robić wyceny ale prawdę mówiąc nie dostałem jeszcze żadnego oficjalnego pisma w tej sprawie. Istnieje też możliwość że do mnie nie dotarło. Z powodu wielkości terenu jaki będę musiał "oddać" prawdopodobnie będę zmuszony zamknąć firmę.
Mam więc następujące pytanie.
- Jak w kilku słowach wygląda taka procedura wywłaszczenia?
- Jakie kroki mogę podjąć we własnym zakresie?
- Czy konieczność zamknięcia firmy uprawnia mnie do odszkodowania? tj. rozumiem że GDDiK powinno mi zapłacić za grunty, budynki etc. ale czy zamknięcie działalności upoważnia do odszkodowania z tego tytułu?
- I ostatnie, szukam prawnika z polecenia, który zna się na takich sprawach.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Z poważaniem
Krzysztof
Prowadzę skład budowlany. Część terenu na którym znajduje sie firma ma zostać oddany pod autostradę. Niedawno byli u mnie rzeczoznawcy, żeby obejrzeć obiekt i chyba będą robić wyceny ale prawdę mówiąc nie dostałem jeszcze żadnego oficjalnego pisma w tej sprawie. Istnieje też możliwość że do mnie nie dotarło. Z powodu wielkości terenu jaki będę musiał "oddać" prawdopodobnie będę zmuszony zamknąć firmę.
Mam więc następujące pytanie.
- Jak w kilku słowach wygląda taka procedura wywłaszczenia?
- Jakie kroki mogę podjąć we własnym zakresie?
- Czy konieczność zamknięcia firmy uprawnia mnie do odszkodowania? tj. rozumiem że GDDiK powinno mi zapłacić za grunty, budynki etc. ale czy zamknięcie działalności upoważnia do odszkodowania z tego tytułu?
- I ostatnie, szukam prawnika z polecenia, który zna się na takich sprawach.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Z poważaniem
Krzysztof