Odszkodowanie za wysyłkę towaru poza terminem zawartym na stronie przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku Xexi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xexi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Jak wygląda sprawa odszkodowania za wysłanie przedmiotu po terminie (na stronie przedmiotu widniał czas do 24h). Poniosłem straty, ponieważ w wyniku braku zamówionej rzeczy musiałem wykonać usługę w innym miejscu i za nią zapłacić. Czy jako konsument mogę ubiegać się o odszkodowanie? Przedmiot zakupiony przez kup teraz na allegro, zapłacony przez PayU (płatność od razu na koncie użytkownika).

Czy mogę na priv, ponieważ nie chciałbym ułatwiać sprzedawcy ew. ucieczki od odpowiedzialności?

Czyli sprzedawce nie obowiązuje, to co pisze na stronie?

Gdyby przesyłka została wysłana na czas, nie musiałabym korzystać z usług kosmetyczki. Czy to nie jest szkoda? Bilans: 10 zł za materiały, a kosmetyczka 150.

Wydaje mi się, że jeśli sprzedawca gwarantował bardzo szybką wysyłkę oraz nie pisał nic w regulaminie o możliwych opóźnieniach oraz nie wynikła u niego żadna losowa sytuacja a także opóźnienie było znaczące (na pewno nie 1 dzień opóźnienia w wysyłce), to jak najbardziej sprzedawca powinien za to odpowiadać. Pytanie tylko czy gra jest warta świeczki przy takich małych sumach? Według mnie nie możesz jednak żądać od sprzedawcy pokrycia kosztów kosmetyczki, co najwyżej mogłeś kupić te same materiały w sklepie stacjonarnym np 2,5 razy drożej (50 zł zamiast 20 zł) i żądać pokrycia dodatkowych kosztów (30 zł)które musiałeś dodatkowo ponieść w tym przypadku.

art. 471 Kodeksu cywilnego mówi sklep jest zobowiązany do naprawienia szkody wynikłej wskutek niewykonania lub nieprawidłowego wykonania zobowiązania. Tylko jakaś losowa sytuacja jak np powódź, rabunek, wypadek itp. może go zwolnić z odpowiedzialności. Jeśli np sprzedawca wiedział że nie ma towaru na stanie albo że go nie wyśle w zagwarantowanym przez niego terminie a mimo wszystko oferował go kupującym, to należy się odszkodowanie.

Ostatnia edycja:
Powrót