Odszkodowanie za zepsute jedzenie (brak prądu z winy wynajmującego) – art. 471 kc a art. 664 kc?

• Autor wątku Autor wątku Andrii Panasiuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrii Panasiuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Wynajmuję mieszkanie od firmy (spółka z o.o. sp. k.) na podstawie umowy najmu instytucjonalnego na czas określony. Regularnie i terminowo opłacam czynsz oraz zaliczki na media (płatne na konto wynajmującego). Niestety, wynajmujący nie opłacał rachunków do dostawcy prądu, przez co trzykrotnie odcięto mi zasilanie w lokalu (łącznie na 3 dni w różnych miesiącach: styczeń, marzec, maj).
Pełnomocnik wynajmującego (adwokat) w oficjalnym mailu przyznał się do winy i obniżył mi czynsz za najbliższy miesiąc proporcjonalnie za te 3 dni braku prądu (powołał się na art. 664 § 1 kc).
Jednakże z powodu braku zasilania poniosłem realne straty materialne, których ta obniżka czynszu nie pokrywa:
Zepsute jedzenie w lodówce i zamrażarce (posiadam paragony za większe zakupy spożywcze robione na 1-2 dni przed każdym odcięciem prądu).
Koszty jedzenia "na mieście" i zamawiania posiłków, ponieważ płyta grzewcza nie działała i nie mogłem przygotować jedzenia w domu (posiadam wyciągi z konta bankowego z tych konkretnych dni awarii).
Łącznie wyliczyłem te straty na ok. 772 zł.
Moje pytania do specjalistów:
Czy przyznanie mi obniżki czynszu (art. 664 § 1 kc) zamyka mi drogę do żądania odszkodowania za realne straty materialne (damnum emergens) na podstawie art. 471 kc?
Czy paragony ze sklepu z dnia poprzedzającego awarię oraz wyciągi z konta za gastronomię w dniu awarii są dla sądu (lub Miejskiego Rzecznika Konsumentów) wystarczającym dowodem na udowodnienie wysokości szkody?
Z góry dziękuję za pomoc i opinie!

Powrót