Odszkodowanie za złamane kolano.

• Autor wątku Autor wątku anziella
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anziella

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam pewien problem. Ponad pół roku temu złamałam ciężko kolano. Miałam operacje i leżałam w szpitalu ponad 10 dni. Następnie musiałam leżeć w domu ponad 7 tyg. czekając aż noga się zrośnie ( Takie było zalecenie lekarza).W między czasie miałam i nadal mam rehabilitacje. Wypadek miał miejsce na drodze użytku publicznego, zakręciło mi się w głowie i upadłam i nieszczęśliwy traw chciał, kolano uderzyło o krawężnik co spowodowało poważne złamanie. Jestem ubezpieczona w IKK. Moje pytanie jest takie czy mogę ubiegać się o odszkodowanie z ubezpieczalni.? Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam.

Ponieważ z Twojego opisu wypadku nie wynika, aby ktoś ten wypadek zawinił, odpadają jakiekolwiek roszczenia przeciwko komukolwiek za spowodowanie i zawinienie tego wypadku. W IKK ubezpieczona jesteś w ten sposób, że to ubezpieczenie (ustawowe) pokrywa koszty Twojego leczenia oraz ewentualnej niezdolności do pracy. Natomiast ustawowe ubezpieczenie chorobowe nie przewiduje jednorazowych odszkodowań za nieszczęśliwe wypadki, chyba że takie ubezpieczenie za odpowiednią składkę zawarłaś (Unfallverischerung).

Powrót