odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku magdalen232
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalen232

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam mam pytanie czy moze ktos sie orjetuje czy nalezy sie odzkodowanie dziecku w przypadku kiedy ojciec "powiesil sie" w areszcie? Czy nie powinien areszt ponieść takiego odszkodowania bo nie dopilnował więznia? Dodał tylko ze sprawa jest w toku i jeszcze nie ma udkokumentowanego potwierdzenia ze to niby On sam sie powiesil bez udzialu osob trzecich.

tzn?
jak mam to załatwic i jak taki pozew napisac?

magdalen232 napisał:
tzn?
jak mam to załatwic i jak taki pozew napisac?

Musi Pani napisać pozew o odszkodowanie do wydziału cywilnego Sądu Okręgowego (według właściwości) gdzie przebywał skazany.

Musi Pani napisać o co wnosi (w tym wypadku o odszkodowanie za śmierć skazanego poprzez zaniedbanie obowiązków funkcjonariuszy SW w ZK)

itd.

powodem jest dziecko, w którego imieniu występuje Pani a pozwanym Skarb Państwa.

pod tym linkiem ma Pani przykłady pozwów i wniosków: Wzory pozwów i wniosków - Pozwy - Wieszjak.pl

communication napisał:
(w tym wypadku o odszkodowanie za śmierć skazanego poprzez zaniedbanie obowiązków funkcjonariuszy SW w ZK)

A zaistniało takowe zaniedbanie?

communication napisał:

A przypadkiem nie ocenia już tego prokuratura??
By nie drążyć - moim zdaniem należy poczekać do zakończenia prac prokuratora. I wtedy ewentualnie wystąpić o odszkodowanie.

forg napisał:
A przypadkiem nie ocenia już tego prokuratura??
By nie drążyć - moim zdaniem należy poczekać do zakończenia prac prokuratora. I wtedy ewentualnie wystąpić o odszkodowanie.

prokuratura nie uczestniczy w sprawach cywilnych.

Dziekuje za rady ale chyba musze poczekac do konca sledctwa i wtedy cokolwiek dzialac.

Skąd te wiadomości, że nie uczestniczy? prokurator może włączyć się do każdej sprawy cywilnej, administracyjnej, karnej...

zoltron napisał:
Skąd te wiadomości, że nie uczestniczy? prokurator może włączyć się do każdej sprawy cywilnej, administracyjnej, karnej...

Sprostuję: może uczestniczyć (art 7 kpc), zazwyczaj na wniosek którejś ze stron (ale i tak sam podejmuje decyzje czy uczestniczyć czy nie). Z reguły nie uczestniczą.

Jeżeli w postępowaniu przed sądem strony mają zapewnioną ochronę prawną, udział prokuratora w postępowaniu mogą uzasadniać wyjątkowe okoliczności.

Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości
z dnia 27 sierpnia 2007 r.
Regulamin wewnętrznego urzędowania powszechnych jednostek organizacyjnych prokuratury
(Dz. U. 2007 nr 169 poz. 1189 z późniejszymi zmianami)

Przepis prawny:
§ 269. 1.
2. Prokurator ocenia samodzielnie przesłanki określone w art. 7 kpc uzasadniające inicjowanie przez niego postępowania cywilnego lub zgłoszenie w nim udziału. Jeżeli w postępowaniu przed sądem strony mają zapewnioną ochronę prawną, udział prokuratora w postępowaniu mogą uzasadniać wyjątkowe okoliczności.

Prokurator nie może także zrzec się roszczenia, jak również zawrzeć ugody sądowej (w przeciwieństwie do adwokata czy radcy prawnego).

Przepis prawny:

§ 279. 1.
3. Prokurator nie jest uprawniony do samodzielnego rozporządzania przedmiotem sporu, a w szczególności nie może zrzec się roszczenia, jak również zawrzeć ugody sądowej zawierającej rozporządzenie przedmiotem sporu.

communication napisał:
prokuratura nie uczestniczy w sprawach cywilnych.

Ale jakich cywilnych??!!?? Prokurator prowadzi dochodzenie w sprawie ŚMIERCI człowieka. W jakich okolicznościach miała ona miejsce, czy nie doszło do popełnienia przestępstwa. I jeśli coś takiego stwierdzi to również zbada jak funkcjonariusze wypełniali swoje zadania.

Zgadzam się z forgiem, jednak communication pewnie miał na myśli sprawę o odszkodowanie dlatego napisał o cywilnej sprawie.

julia_myszka napisał:
communication pewnie miał na myśli sprawę o odszkodowanie dlatego napisał o cywilnej sprawie.

Wiem co miał na myśli - jednak nie rozumiem doradzania składania pozwu o odszkodowanie za zaniedbania SW jeśli nie wiadomo jeszcze, czy one były (te zaniedbania). Wystarczy poczekać i będzie wiadomo.

julia_myszka napisał:
Zgadzam się z forgiem, jednak communication pewnie miał na myśli sprawę o odszkodowanie dlatego napisał o cywilnej sprawie.

od samego początku autorka postu sugerowała sprawę cywilną :>

Prokurator przeprowadzi śledztwo wyda opinię, i do sprawy cywilnej sie nie bedzie mieszał.

forg napisał:
Wiem co miał na myśli - jednak nie rozumiem doradzania składania pozwu o odszkodowanie za zaniedbania SW jeśli nie wiadomo jeszcze, czy one były (te zaniedbania). Wystarczy poczekać i będzie wiadomo.

a jeśli powód nie zgadza się z "wiadomo" ?

To że warto poczekać na wynik śledztwa to rzecz oczywista jak to, że Ziemia jest okrągła, jednakże decyzja kiedy złożyć pozew należy do powoda... jego pieniądze, jego sprawa

Ostatnia edycja:
Witam,
30.12.09 miałam wypadek nie ze swojej winy, w czasie wypadku doznałam skęcenia kręgów szyjnych oraz potłuczenia prawej ręki.
Pod koniec stycznia miałam komisję lekarską, gdzie zaznaczyłam ze moje leczenie jeszcze trwa, po 2 dniach otrzymałam odszkodowanie w wysokości 4000 zł, teraz kilka dni temu byłam na kolejnej komisji gdzie dostarczyłam dokumenty o zakonczonym leczeniu i przebytej rehabilitacji. Pytanie czy otrzymam jeszcze jakieś pieniądze z odszkodowania?

mój D..... rozwalił sobie kolano w grając w turnieju siatkówki organizowanym przez ZK nie wiecie czy może się ubiegać o odszkodowanie od ZK? jeśli tak to ile ma czasu od wypadku na złożenie takiego wniosku?

Powrót