Odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku uasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Nie wiem, w ktorym dziale umiescic ten post, wiec z gory przeprasza i prosze o moderatora o przesuniecie go w odpowiednie miejsce.

Witam. Kiedyś jako jeszcze mały chłopak złamałem sobie rękę (ok 10lat temu). Lekarze zalozyli mi gips, jednak na tyle nieumiejetnie, ze do dzis mam niesprawna reke, tzn mam zanik nerwow. Mialem juz wiele operacji, lacznie z plastycznymi, zadna bez pozytywnych rezultatow. Mam rowniez zaswiadczenie o niepelnosprawnosci, rok temu dostalem kategorie "D" na komisjii wojskowej. Mysle, ze skoro nie mam chyba szansy na odszkodowanie, bo kogo mialbym pozwac? Lekarza, ktory ledwo wiaze koniec z koncem? Szpital? Miasto? Ale moze jakas renta/ulgi/korzysci, cokowiek, nawet glupi znaczek, ze moge parkowac na miejscach dla niepelnosprawnych. Jesli ktos bedzie chcial zapytam mamy dokladnie o wszystko, sam srednio pamietam, bo jak wspomnialem mialem wtedy 8-9 lat. Z gory dziekuje za kazdy post.

Pozdrawiam,
lukaszp.

-Obecnie termin przedawnienia roszczeń osoby małoletniej o naprawienie szkody na osobie nie może zakończyć się wczesniej niz z upływem lat 2. od uzyskania pełnoletności.
-Pozwać w omawianym przypadku trzeba szpital (znaczenie ma tutaj kto jest organem założycielskim).
-generalnie z tytułu uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikające z tego koszty

Możliwości jest mnóstwo i uzyskac mozna bardzo dużo (świadczenie pienięzne, rente oczywiście też) - natomiast wszystko rozbija się o wykazanie szkody a przede wszystkim , iz szkoda została wyrzadzona poprzez niewłasciwe działalnie szpitala.
Sprawa jest dość skmplikowana wiec bez radcy prawnego lub adwokata raczej sobie nie poradzisz- weź całą dokumantacje lekarską.

Ok, zebralem pelna dokumentacje lekarska. teraz mam jeszcze kilka pytan:

1. Jesli dobrze zrozumialem, to pozwac szpital moge dop po ukonczeniu 20 roku zycia?
2. Co musze obecnie zrobic zeby uzyskac swiadczenia finansowe, rente- tzn, gdzie musze zadzwonic, wyslac pismo (ZUS, PKO, etc.)?
3. Czy bede mogl normalnie pracowac, dostajac rente?
4. Co konkretnie moge uzyskac z tego tytulu procz renty?

Pozdrawiam,
uasz.

Powrót