Odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku sebwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebwo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Mam pytanie dotyczące odszkodowania. W lipcu br spłonął budynek w którym zamieszkiwałem ze swoja rodziną. Był to budynek 4 rodzinny. Ekspertyza strażacja wykazała że "prawdopodobną" przyczyną pożaru mogło byc powstanie ognia w jednym z zajmowanych przez moją rodzine pomieszczeń. Pozostałe 3 rodziny zdecydowały sie na wniesienie sprawy z powództwa cywilnego o wypłate odszkodowania od mojej rodziny. Czy w takim przypadku sąd może orzec wypłate odszkodowania jesli przyczyną pożaru nie było umyślne podpalenie a prawdopodobnie zwarcie w instalacji elektrycznej. Proszę o pomoc w tej sprawie!!

Jeżeli zostałoby ustalone, że przyczyna pożaru została zawiniona przez któregoś z mieszkańców to odpowiedzialność tego mieszkańca wobec innych, którzy stracili majątek w pozarze nie jest wykluczona.

więc jeśli przyczyna pożaru zostanie określona jako zwarcie instalacji elektrycznej (która zgodnie z wykonaną ekspertyzą kryminalistyczną była wykonana poprawnie) roszczenia pozostałych mieszkańców będą bezzasadne??

Prawdopodobną przyczyną (ekspertyza biegłego pożarnictwa ostatecznie nic nie wyjaśniła) powstania ognia mogło byc zwarcie instalacji elektrycznej w nowo zakupionej pralce automatycznej (miała niespełna 7 dni) lecz zgodnie z ekspertyzą kryminalistyczną pobranych przewodów nic na to nie wskazuje lecz biegły pożarnictwa mimo wszystko twierdzi że w ten sposób mówstać ogień.

Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat?? Prosze o pomoc!!

Powrót