Odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku Mieciuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mieciuu

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Ponad rok temu zostałem zatrzymany jako osoba podejrzana o hacking. Niedawno, w oparciu o opinię 2 biegłych, zostałem uniewinniony. Dowodem w sprawie był komputer który oddano mi po 19 miesiącach od momentu zatrzymania. Chciałbym zapytać czy mimo, że minął już ponad rok, to czym mam prawo dochodzić zadośćuczynienia za niesłuszne zatrzymanie + odszkodowania za przetrzymanie komputera? Uważam, że prokuratura nie dopełniła obowiązku i absurdalne decyzje, a moje wyjaśnienia były ignorowane, mimo że później sąd stwierdził, że nie mogą być one w jakimkolwiek stopniu kwestionowane i odpowiadają rzeczywistości. Czy w takim przypadku termin przedawnienia liczy się od momentu zwolnienia zatrzymanego czy od momentu wydania wyroku?

Gdy chodzi o zatrzymanie, termin biegnie od daty zwolnienia osoby. A co do odszkodowania to myslę, że lepiej zapytać na prawie cywilnym.

Dziękuję za odpowiedź. Tak właśnie nie byłem przekonany co do terminu przedawnienia. Znalazłem odpowiednie przepisy w KPK jednak zastanawiało mnie czy termin nie będzie płynął od wydania wyroku bo właściwie wtedy okazało się czy zatrzymanie było słuszne czy nie. Wcześniej wydaje mi się, że nie było sensu składać pozwu jeśli sprawa ciągle się toczyła. Chyba popełniłem błąd :)

Powrót