Odtwarzanie zakupionych utworów przez społeczność

• Autor wątku Autor wątku Zloty9113
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zloty9113

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Interesuje mnie czy kupując w sklepie powiedzmy 100 utworów, mogę udostępnić je do odtwarzania bez ograniczeń każdemu użytkownikowi na swojej stronie internetowej, oczywiście bez możliwości pobrania utworu?

Witaj, na rozpowszechnianie utworów posiadających ochronę prawno - autorską w Internecie (Art. 50. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych') należy posiadać licencję na takie wykorzystanie tych utworów, a zwykłe płyty zakupywane w sklepach takich licencji generalnie nie posiadają, gdyż są przeznaczone do użytku osobistego.

Chodziło mi bardziej o utwory kupione pojedynczo przez sklepy internetowe.
Nie mając licencji w jaki sposób można ją zdobyć i jakie są tego koszty?

Bez możliwości pobierania miałem na myśli brak jakiegoś przycisku w stylu pobierz, oczywiste jest, że plik będzie ,,fizycznie'' na serwerze i w jakiś sposób można się będzie do niego dokopać, lecz regulamin zabraniałby tego.

Samo umieszczenie w Internecie to już jest rozpowszechnianie - Art.50. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych'.

Licencję nabywa się od odpowiednich Organizacji Zbiorowego Zarządzania (jak ZAiKS, STOART...) lub od właścicieli praw autorskich do utworów...

Powrót