Odtworzenie akt w sprawie karnej

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof_Bielsko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof_Bielsko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Piszę w tym dziale (nie ogólnym) bo interesuje mnie temat odtworzenia zaginionych akt w postępowaniu karnym. Nie wiem, czy jest jakaś różnica... W związku z tym 3 pytania ;

1) Na czym (ogólnie) polega takie "odtworzenie", jeżeli akta w całości zaginęły w postępowaniu przygotowawczym. Czy ponownie dochodzi do przesłuchania świadków ? Czy ponownie sporządzane są wszystkie protokoły ? Czy o tak "odtworzonych" aktach można powiedzieć, że są odzwierciedleniem oryginału? Tego zupełnie nie rozumiem i nic mądrego nie przychodzi mi do głowy.

2) Zakładając złą wole osób zaangażowanych w odtwarzanie akt, czy istnieje możliwość ich zmanipulowania ? Czy w "odtwarzaniu" (z zasady) biorą udział ci sami funkcjonariusze, którzy prowadzili to postępowanie ?

3)Bywa, że w postępowaniu przygoptowawczym akta są w całości kserowane przez policję (prokuraturę). Nie zawsze. Od czego takie działanie jest uzależniane ?

Pozdrawiam.
Krzysztof

3) z reguły sa kserowane, jak jest duzy obieg akt - areszty, zażalenia etc. Wówczas-ponieważ sprawa nie powinna czekać tygodniami, akta się kseruje.
2)tego nie wiem
1)art.160 kpk i następne.

Powrót