Odtworzenie protokołu komunikacji - problem

• Autor wątku Autor wątku karol_in4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol_in4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam taką sytuację:
Jestem właścicielem firmy X, która dostarczyła pewien system klientowi. Klient po pewnym czasie zarzyczył sobie modernizacji systemu oraz istalacji w nowych miejscach. Przetarg wygrala firma, ktora wziela od mojej firmy tylko czesc rowiazania a drugą częśc zleciła konkurencji. W nowych lokalizacjach zmienilem protokół transmisji i przekazałem go konkurencji za odpowiednią opłatą. Problem pojawił się z starymi lokalizacjami. Mianowicie ja poprosiłem ich aby dali mi informację w jaki sposób przesyłać im dane, niestety nie zgodzili się na to i sami rozpoczęli proces "podsłuchiwania" transmisji i odtwarzania oryginalnego protokołu pomiędzy dwoma częściami mojego systemu.
Moje pytanie co mogę w tej sytuacji zrobić? Czy ich działanie jest legalne. Protokół komunikacji jest własnością mojej firmy.

Pomóżcie. Karol

Wydaje mnie się, że to sprawa techniczna i tak naprawdę wątpie aby ktoś całościowo mógł zbadać problem przez forum i rzetelnie ocenić sytucje. Zarówno co do protokołów Pana firmy jak i konkurencji, zasadach na jakich to się odbywa etc. Czy to naruszenie praw autorskich, praw konkurencji czy innych postanowień umowy. Mi trudno wyrokować i osobiście polecam Panu udać się do fachowca do Kancelarii. Jednak i jemu może być potrzebna pomoc specjalisty - technika aby rzetelnie zbadać sprawę ;)

Powrót