Odwieszenie kary w praktyce

• Autor wątku Autor wątku soferek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soferek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam...

Przegladalem forum i przyznam ze troche mnie to ze tak sie wyraze "zamotalo"

Czy jezeli kara zostanie odwieszona i zloze odwolanie od niej w ciagu 7 dni tzn ze tak czy inaczej bede musial sie zglosic do zakladu karnego ?? oraz co w sytuacji (teoretycznie chyba dla mnie najlepszej) kiedy proba zakonczyla sie 10 listopada 2008 a 6 miesiecy mija od tego w dniu 10 maja i nastepne posiedzenie czy rozprawa bedzie wyznaczone po tym terminie 10 maja ? No chyba ze nasze sady sie spreza i wyrobia sie w ciagu miesiaca z nastepnym terminem...

soferek napisał:
Czy jezeli kara zostanie odwieszona i zloze odwolanie od niej w ciagu 7 dni tzn ze tak czy inaczej bede musial sie zglosic do zakladu karnego ??
tak

czyli nawet przy nieprawomocnym wyroku dostane wezwanie do stawienia sie ??? bo zakladam iz przy odwolaniu sie wyrok sie nie uprawomocni...

Na zarządzenie kary przysługuje zażalenie które można wnieśc w ciągu 7 dni ale ono nie wstrzymuje wykonania kary, wezwanie do stawienia się w zakładzie karnym jednak przychodzi znacznie później niż te 7 dni.

Ale wydaje mi się, że sąd tego 10 maja nie będzie miał prawa odwiesić już wyroku...nie wspominając o tym, iż po 10 maja na pewno nie będzie mógł zarządzić wykonania kary.

Na zarządzenie kary przysługuje zażalenie które można wnieśc w ciągu 7 dni ale ono nie wstrzymuje wykonania kary, wezwanie do stawienia się w zakładzie karnym jednak przychodzi znacznie później niż te 7 dni.
Jak to nie wstrzymuje? Dopóki postanowienie nie jest prawomocne, nie można go wykonać.

Jeśli kara zostanie odwieszona i zostanie złożone zażalenie, to postanowienie nie uprawomocni się. A jak postanowienie nie jest prawomocne to biletu nie dostaniesz. Dopiero po rozpatrzeniu przez sąd II instancji zażalenia i utrzymaniu w mocy postanowienia, będzie prawomocne. Wtedy dopiero możesz spodziewać się biletu.

Jeśli natomiast do 10 maja sąd nie zarządzi wykonania kary, to już po tym czasie nie będzie mógł tego zrobić.

Zasada jest odwrotna Barbie. Zobacz art. 462 § 1 k.p.k. Zażalenie nie wstrzymuje wykonania postanowienia (chyba że ustawa stanowi inaczej a w sprawie o której mowa nie stanowi). W zażaleniu można wnosić o to aby wstrzymać wykonalność zaskarżonego orzeczenia, bo Sąd ma takie prawo.

W praktyce jednak rzeczywiście nie spodziewałbym się wezwania do odbycia kary przed rozpoznaniem zażalenia, nawet w razie braku formalnego wstrzymania wykonalności postanowienia (ale to raczej praktyka, a nie wyraźny zakaz proceduralny).

Mąż mój został skazany na 1,5 roku i 3 lata w zawieszeniu za oszustwo na 1000 zł i grozby karalne.Nie miał dozoru kuratora,ale miał dostarczać pismo,że podjął pracę zarobkową,czego nie uczynił .Na wniosek kuratora odwiesili mu wyrok.Mamy bardzo trudną sytuacje finansową,gdyż spłacamy kredyt za kogoś kto nas kiedyś oszukał ,ponadto mąż utrzymuje bezrobotnych rodziców.Jakie mamy szanse na to,żeby męża jednak wypuścili?

Powrót