Odwieszenie wykonania kary czy możliwe jest???

• Autor wątku Autor wątku ansark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ansark

ansark

Użytkownik
Odpowiedzi
185
Mam takie pytanie Czy możliwe jest odwieszenie zawieszonej kary w takiej sytuacji:
Mój miał odebrane prawo jazdy i w tym czasie jeździł dostał jedną karę 6mc w zawieszeniu na 2 lata wyrok uprawomocnil sie w sierpniu i później został ponownie zatrzymany we wrześniu czyli juz po uprawomocnieniu sie wyroku i wtedy dostał 1,6 mc w zaiweszeniu na 4 lata wyrok uprawomocnił się w grudniu. Później już nie miał żadnych występków. Ta pierwsza kara został mu odwieszona w niedługim czasie i obecnie odsiaduje te 6 mc z tym, ze uchylał się od pójścia do ZK, został doprowadzony. Obecnie wszyscy go straszą, że ta druga kara może być odwieszona!!! Ja dzwoniłam do Sądu w tej sprawie i tam powiedziano mi, że ta sprawa jest zamknięta. Więc nie wiem skąd takie rewelacje maja w ZK. Nie chca go w związku z tym wypóścić na przepustkę.
Czy możliwe jest w związku z tym, że mogą dołożyć mu jeszcze te 1,6 mc???

Jeżeli to było jego ostatnie przestępstwo to nie odwieszą mu tego ostatniego wyroku- w więzeniu tak się wszyscy nawzajem straszą - ale dziwne, że w związku z tym nie chcą go puścić na przepustkę- czy rzeczywiście podali taki powód? czy jednak powodem jest to że został doprowadzony?

Dokładnie powiedzieli mu tak " może Pan pomarzyć o przepustce, ponieważ grozi Panu to, że zostaną odwieszone tamte drugie zawiasy, bo jak się już siedzi to sypią wszytsko, więc może Pan znowu uciec."
Z tego wywodu wychowawcy wnioskuję, że to że sie nie stawił i to że ma zawiasy ale on juz po tamtym nie popełnić ŻADNEGO przestępstwa, tylko się sam nie stawił do ZK.

Myślę, że to tylko takie gadanie wychowawcy ale jesli nie popełnił później żadnego przestępstwa, ani wykroczenia to nie mają prawa mu tego odwiesić. Widziałam sporo odbywających wyroki, którzy mieli jeszcze wyroki w zawieszeniu których nie odwiesili- no bo z jakiej racji jeśli np drugi wyrok jest w zawieszeniu i z jego powodu następuje zarządzenie kary z tego pierwszego wyroku- to z jakiego powdu mieliby odwiesić drugi? z powodu pierwszego?!

wychowawa poprostu szuka pretekstu aby odmówić otwarcia grupy przepustkowej- oczywiście w tym przypadku ma powody, ale z czasem na przepustki by pewnie zaczął puszczać tyle, że przy wyroku 6 mies to prędzej wyjdzie na wolność...

No chyba tak, ja nie wiem już od tego straszenia mojego męża i on i ja głupieje. Dla mnie jest takie gadanie niezrozumiałe. Skoro nie miał żadnych przestępstw ani wykroczeń to nie mają podstaw, tylko go denerwują a może to im sprawia przyjemność?!

Powrót