odwieszenie wyroku

• Autor wątku Autor wątku selunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

selunia

Użytkownik
Odpowiedzi
40
czy powod, ze bylem za granica i nie odbieralem listow z sadu moze byc wystarczajacy? mialem wyrok w zawieszeniu za kradziez i popelnilem kolejne wykroczenie jadac pijany na rowerze. dostalem wyrok kolejny w zawieszeniu na 8 miesiecy odrobku spolecznego po 20 godzin miesiecznie. Adres stalego pobytu to Grudziadz i tam mialem odrabiac godziny, jednak mieszkam i pracuje w Poznaniu. napisalem pismo ze chcialbym odrabiac te godziny w Poznaniu ale nie dostalem odpowiedzi. w miedzy czasie bylem miesiac za granica i pisma przychodzily z sadu ale tam tez wracaly.Faktem jest ze nie stawilem sie, zeby odrabiac godziny bo czekalem na odpowiedz i bylem za granica, nie mam mozliwosci jezdzic do Grudziadza, zeby je odrabiac. dzis sie dowiaduje , ze mam wyrok 8 miesiecy pozbawienia wolnosci i zaklad karny. co mam robic? czy jest jakas jeszcze mozliwosc i sznasa odwolania tego wyroku? moge odrobic jeszcze te godziny, albo zamienic je na grzywne?chce uniknac kary w zakladzie. prosze o pomoc

Za karę ograniczenia wolności raczej nie odwieszono Panu pierwszego wyroku , co najwyżej zamieniono Panu karę ograniczenia wolności na karę zastępczą pozbawienia wolności , czy tak?

wlasnie w tym tkwi problem ze nie wiem . nie odbieralem listow bo mnie nie bylo na miejscu... co moge teraz zrobic?

musze isc do sadu do dzialu wykonania orzeczen karnych i sie dowiedziec o co chodzi, ale boje sie , ze wezma mnie stamtad do zakladu jesli zobacza ze mam wyrok pozbawienia wolnosci

prosze o pomoc, naprawde nie wiem co mam robic...czy moge isc do sadu bezpiecznie?czy mozna ten wyrok jeszcze wycofac? moze zamienili mi wyrok z ograniczenia na pozbawienie poprzez to, iz nie odrobilem w pierwszym miesiacu godzin... ale moge je nadrobic?

Po 1 trzeba ło pamiętać , że zawsze trzeba sąd powiadamiać o zmianie miejsca pobytu trwającego pow. 7 dni , tutaj dałeś plamę.
Po 2 nie musisz iść do sądu ,spróbuj dowiedzieć się czegoś telefonicznie

Jeśli nie będziemy znali więcej szczegółów to nie będziemy mogli Ci pomóc.

Trzeba ustalić też czy był to wyrok w zawieszeniu + tzw odróbka czy same prace społeczne w okresie 8 mies- jeśli tylko prace i zostały zamienione na karę pozb wolności to jest szansa, że jeśli złoży się wniosek o zmianę prac społecznych, czy teraz kary poaz wolności na grzywnę i się ją zapłaci to jest szansa na uniknięcie odsiadki.

Powrót