Odwieszony wyrok, list gonczy. Co robic??

• Autor wątku Autor wątku Dodo111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dodo111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pare lat temu narzeczony dostal wyrok 2 na 5 w zawieszeniu za pobicie. W 2005 wyjechal za granice za praca gdzie przebywa do dzis. Nie informowal sadu o wyjezdzie (nie wiedzac ze musi). W maju 2007 roku dowiedzial sie, ze wyrok zostal odwieszony -do odsiadki 1 rok i 8 miesiecy -(prawdopodobnie z powodu jego nieobecnosci w kraju) i ze jest poszukiwany listem gonczym. [Posiada jeszcze jeden wyrok w zawieszeniu z innego paragrafu]
Chcialby jechac wyjasnic sprawe ale wiedzac, ze przy kontroli granicznej zostanie zatrzymany bez mozliwosci wyjasnien, boi sie jechac w tym celu do Polski.
Co robic w takiej sytuacji. Czy powinien napisac jakis list lub prosbe o umozliwienie stawienia sie w celu uregulowania tej niewyjasnionej sprawy (do kogo list taki mialby byc adresowany - do sadu, do kuratora??). Czy jest szansa, ze z powodu zwyklej niewiedzy i niedopatrzenia wyrok zostanie mu zawieszony ponownie lub ze bedzie mial mozliwosc zamiany wyroku na grzywne??
Bardzo zalezy mi by uniknal odsiadki poniewaz splacamy kredyt za dom i nie jestem w stanie sama oplacac wszystkiego w przypadku jego nieobecnosci przez dlugi czas.
Wiem, ze zwloka moze niekorzystnie wplywac na jego sytuacje dlatego blagam o w miere szybka odpowiedz... Co mozemy zrobic??
Dziekuje za poswiecenie nam czasu,
Pozdrawiam,
D.

A skąd wie, że ma odwieszony wyrok i kiedy to nastąpiło? być może odwieszono mu wyrok obligatoryjnie z powodu tego drugiego wyroku w zawieszeniu? Poza tym jeśli już jest ścigany listem gończym to chyba za wiele nie można zrobić- wyrok już jest odwieszony i koniec- nie da go się ponownie zawiesić...

Mozliwość zmiany wyroku na grzywnę...każdyby tak chciał...nie ma takiej mozliwościpoza tym jakby sie tak zastanowić grzywna z okres 2 lat w przeliczeniu na stawki dzienne-chmm połowa tego domu co kredyt spłacacie...

Z tego co napisałas- odwieszono ten drugi wyrok najprawdopodobniej- mozliwe, że z powodu tego wyroku za pobicie pnieważ dlaczego tam miał 2 lata a ma do odsiadki 1,8?

Powrót