M
marc1985
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dzień dobry, zwracam się z następującym pytaniem.
2 miesiące temu wykupiłem oraz opłaciłem wycieczkę w biurze podróży. Planowany termin wylotu 14.05 - w dniu dzisiejszym okazało się, że wycieczka została odwołana o czym nie zostałem poinformowany - sam zadzwoniłem do biura obsługi biura z zapytaniem (otrzymałem podejrzanego SMSa o terminie wylotu na jutro). Jak się okazało, wycieczka którą kupiłe, została odwołana jakiś czas temu, nie zostałem o tym poinformowany - biuro automatycznie zapisało mnie na inną wycieczkę - w innym terminie oraz innym hotelu - stąd otrzymałem SMS-a. Okazało się również, że hotel do którego mieliśmy lecieć jest zamknięty (de facto została nam sprzedana oferta, która nie istniała)
W związku z tym mam pytanie - w jaki sposób mogę dochodzić swoich praw?
Według zapisów w umowie:
Czy wyżej opisaną sytuację można potraktować jako nienależyte wykonanie umowy/niedbalstwo? Chodzi tutaj o:
- brak informacji o odwołaniu wycieczki,
- przeniesienie nas na inną wycieczkę, w innym terminie
Biuro zaproponowało nam zwrot gotówki lub wybór innej wycieczki w podobnej cenie, z uwagi na odwołanie wycieczki, natomiast uważamy, że nie jest to do konca zgodne z umową, gdyż:
- nie zostaliśmy poinformowani w ogóle o anulowaniu wycieczki
- organizator nie wykonał należycie swoich obowiązków (brak poinformowania nas o zaistniałej sytuacji, sprzedaż wycieczki do hotelu, który jest zamknięty).
Czy ktoś z Was może coś doradzić?
2 miesiące temu wykupiłem oraz opłaciłem wycieczkę w biurze podróży. Planowany termin wylotu 14.05 - w dniu dzisiejszym okazało się, że wycieczka została odwołana o czym nie zostałem poinformowany - sam zadzwoniłem do biura obsługi biura z zapytaniem (otrzymałem podejrzanego SMSa o terminie wylotu na jutro). Jak się okazało, wycieczka którą kupiłe, została odwołana jakiś czas temu, nie zostałem o tym poinformowany - biuro automatycznie zapisało mnie na inną wycieczkę - w innym terminie oraz innym hotelu - stąd otrzymałem SMS-a. Okazało się również, że hotel do którego mieliśmy lecieć jest zamknięty (de facto została nam sprzedana oferta, która nie istniała)
W związku z tym mam pytanie - w jaki sposób mogę dochodzić swoich praw?
Według zapisów w umowie:
Dodatkowo:§ 1. Organizator ma prawo odwołać imprezę, informując o tym
Podróżnego najpóźniej na:
a) 20 dni przed rozpoczęciem imprezy turystycznej trwającej ponad 6
dni; ->Nie zostaliśmy poinformowani
b) 7 dni przed rozpoczęciem imprezy turystycznej trwającej 2-6 dni,
c) 48 godzin przed rozpoczęciem imprezy turystycznej trwającej krócej
niż 2 dni,
z powodu nieosiągnięcia zakładanego minimum grupy, tj. w przypadku imprez
realizowanych w oparciu o przeloty czarterowe - min. 130 osób, w przypadku
imprez realizowanych w oparciu o przeloty rejsowe - min. 40 osób, w przypadku
imprez autokarowych - min. 30 osób.
2. Organizator może odwołać imprezę w każdym
czasie przed rozpoczęciem imprezy turystycznej, jeżeli realizacja umowy o udział w imprezie turystycznej nie jest możliwa z powodu nieuniknionych i
nadzwyczajnych okoliczności, tj. sytuacji pozostającej poza kontrolą strony
powołującej się na jej zaistnienie, której skutków nie można było uniknąć, nawet gdyby podjęto wszelkie rozsądne działania
3. W razie odwołania imprezy przez Organizatora z przyczyn
wymienionych w pkt. X.1. i 2., Organizator zwróci Podróżnemu całość wpłaconej
kwoty, w terminie 14 dni od dnia rozwiązania umowy o udział w imprezie
turystycznej.
§ IV. ODPOWIEDZIALNOŚĆ ORGANIZATORA
1. Organizator ogranicza swoją odpowiedzialność za niewykonanie lub
nienależyte wykonanie umowy o udział w imprezie turystycznej do wysokości
stanowiącej trzykrotność całkowitej ceny imprezy turystycznej. Powyższe
ograniczenie nie dotyczy szkody na osobie oraz szkody spowodowanej przez
Organizatora umyślnie lub w wyniku niedbalstwa.
Czy wyżej opisaną sytuację można potraktować jako nienależyte wykonanie umowy/niedbalstwo? Chodzi tutaj o:
- brak informacji o odwołaniu wycieczki,
- przeniesienie nas na inną wycieczkę, w innym terminie
Biuro zaproponowało nam zwrot gotówki lub wybór innej wycieczki w podobnej cenie, z uwagi na odwołanie wycieczki, natomiast uważamy, że nie jest to do konca zgodne z umową, gdyż:
- nie zostaliśmy poinformowani w ogóle o anulowaniu wycieczki
- organizator nie wykonał należycie swoich obowiązków (brak poinformowania nas o zaistniałej sytuacji, sprzedaż wycieczki do hotelu, który jest zamknięty).
Czy ktoś z Was może coś doradzić?