Odwołanie darowizny

• Autor wątku Autor wątku maliks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maliks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,
Mam dwa pytanka.
Ciotki chca mi odwolac darowizne(nieruchosc po 1/8) poprzez niewdziecznosc i wiem ze sprawe w sadzie wygram ale mam maly problem jestem w trakcie sprzedazy tej nieruchomosci
Czy maja mozliwosc zablokowania mi sprzedaz poprzez wpis do ksiegi wieczystej
I jezeli bede ich chcial splacic to jak ma byc kwota czy taka jak jest w akcie norialnym bo tam jest podana wartosc , czy taka za jaka teraz chce sprzedac

Zablokują sprzedaż jeśli sąd zabezpieczy ich roszczenie. Do tego trzeba jednak roszczenie uprawdopodobnić - oceń sam na ile zachodzi ta rażąca niewdzięczność.

czytaj art. 898 kc.

W sprawie dalszej sprzedaży: tu juz kto będzie szybszy. Póki co to Pan jest właścicielem. Gdyby jednak prawomocnie rozwiązano umowę darowizny, do spłacenia byłaby kwota zapisana w akcie darowizny - chyba że bylo to dawno temu, więc darczyńca mógłby probować sądownie zaktualizować sumę zwrotu.

natalie-s1959 napisał:
W sprawie dalszej sprzedaży: tu juz kto będzie szybszy. Póki co to Pan jest właścicielem. Gdyby jednak prawomocnie rozwiązano umowę darowizny, do spłacenia byłaby kwota zapisana w akcie darowizny - chyba że bylo to dawno temu, więc darczyńca mógłby probować sądownie zaktualizować sumę zwrotu.

Wprawdzie nie mam przy sobie komentarza ale byłabym ostrożna z tym kto będzie szybszy. Oczywiście, zbyć zbędzie, jeśli jest w księdze. Jesli jednak załozyć, że rażąca niewdzięczność rzeczywiście zaistniała, to już w tej chwili trzeba się liczyć z obowiązkiem zwrotu pomimo braku formalnego odwołania darowizny. - 898 kc

Czyl przed wyrokiem sadu nie moga mi samowolnie zrobic wpis do ksiag wieczystych?
Czyli jezel w akcie notarialnym z 2005 podana byla kwota x to od tej kwoty mam spalcic 1]8 a nie po cenie aktualnej.

maliks napisał:
Czyl przed wyrokiem sadu nie moga mi samowolnie zrobic wpis do ksiag wieczystych?
Czyli jezel w akcie notarialnym z 2005 podana byla kwota x to od tej kwoty mam spalcic 1]8 a nie po cenie aktualnej.

Mogą tj. na podstawie postanowienia sądu o zabezpieczeniu roszczenia. Można złozyć stosowny wniosek przed wniesieniem pozwu albo w trakcie postepowania - zobacz art. 730 kpc i nast.

Sprawa w sadzie jest do wygrania moim zdaniem , ale boje sie ze mi juz teraz zablokuja sprzedaz gdyz mam juz podpisana umowę przedwstępna a sprzedaz notarialnie nastapi dopiero w styczniu 2010

Czyli jak ma byc bazowa do splaty darowizny wartosc nieruchomosci z 2005 czy aktualna cena sprzedazy??

maliks napisał:
Sprawa w sadzie jest do wygrania moim zdaniem , ale boje sie ze mi juz teraz zablokuja sprzedaz gdyz mam juz podpisana umowę przedwstępna a sprzedaz notarialnie nastapi dopiero w styczniu 2010

no to jeśli jesteś pewien wygranej to sprzedawaj:cool:

Ale jak mi zrobia wpis do ksiag wieczystych to jak to sprzedam?

maliks napisał:
Czyli jak ma byc bazowa do splaty darowizny wartosc nieruchomosci z 2005 czy aktualna cena sprzedazy??
Wartość tej nieruchomości w chwili jej zbycia. W zasadzie powinna to być cena zbycia tej nieruchomości.

Czy moge odliczyc sobie rozne wydatki jakie w tym czasie dokanalem, czyli akt notarialny, podatki za grunt, zakup wegla itp.

Tak - ale w myśl przepisu :
Przepis prawny:
Art. 408. § 1. Zobowiązany do wydania korzyści może żądać zwrotu nakładów koniecznych o tyle, o ile nie znalazły pokrycia w użytku, który z nich osiągnął. Zwrotu innych nakładów może żądać o tyle, o ile zwiększają wartość korzyści w chwili jej wydania; może jednak zabrać te nakłady, przywracając stan poprzedni.
§ 2. Kto czyniąc nakłady wiedział, że korzyść mu się nie należy, ten może żądać zwrotu nakładów tylko o tyle, o ile zwiększają wartość korzyści w chwili jej wydania.
§ 3.Jeżeli żądający wydania korzyści jest zobowiązany do zwrotu nakładów, sąd może zamiast wydania korzyści w naturze nakazać zwrot jej wartości w pieniądzu z odliczeniem wartości nakładów, które żądający byłby obowiązany zwrócić.

Powrót