Odwołanie do Dyr. Izby Administarcji Skarbowej

• Autor wątku Autor wątku Adaxis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adaxis

Użytkownik
Odpowiedzi
96
Odwołałem się od nieprzychylnej i dziwnej decyzji US do Dyr. Izby Administracji Skarbowej (IAS) i miłe zaskoczenie - IAS uchylił decyzję US.

Jednak gdy po kilku dniach przeczytałem całość (20stron) i IAS powiela jednak te same argumenty co US i wykazuje mi tę samą wielkość podatku do zapłaty, co US! Ponadto stwierdza, że Izba ponownie przeprowadziła postępowanie w sprawie:o Dodatkowo decyzja zawiera wiele innych błędów i nieprawdziwych argumentów powielonych z decyzji US oraz do faceta zwraca się per "Pani".

1. czy zapis na wstępie "uchyla decyzję US" może być podstawą żądania ponownego rozpatrzenia sprawy czy tylko wniesienia skargo do WSA? Bo niby jest przeciw, ale ostatecznie za.
2. czy w związku z ponownie przeprowadzonym postępowaniem mam prawo ponownie złożyć odwołanie?
3. Jeśli ponowne postępowanie to czy nie mam prawa do ponownego zapoznania się z argumentami i mogę dokonać ponownego odwołania? Bo poprzez ponowne postępowanie, IAS jakby zamyka mi drogę do odwołania.

Urząd Skarbowy teraz uzupełni decyzję o to co wskazała izba i praktycznie wyda taką samą.

Dzięki, ale chyba inaczej -czytaj: uchylił decyzję, przeprowadził nowe postępowanie ale bez rozszerzenia dowodów oraz bez zmiany argumentacji w stosunku do US i z wynikiem takim samym jak US, wiec po co to zrobił? Na pewno można tak pozorować nowe postępowanie?
Sprawa już nie wraca do US i jest ostateczna -tylko skarga do WSA!

Powrót