Odwołanie do MUP

• Autor wątku Autor wątku redwine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

redwine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam taki problem że dzisiaj otrzymałem pismo z urzędu pracy o tym, że utraciłem status bezrobotnego. Wiąże się to z tym iż nie stawiłem się w terminie na wizytę u pośrednika pracy. Cała ta sytuacja spowodowana była moim złym samopoczuciem, pewna traumatyczna dla mnie sytuacja spowodowała u mnie zaburzenia nerwicowe o czym dowidziałem się po kilku dniach od lekarza który przepisał mi leki uspokajające. Było u mnie w tej sprawie także pogotowie, przy silnym ataku. Teraz gdy się z tego wykurowałem chciałem tam to wszystko wyprostować, lecz niestety nie zdążyłem bo dziś otrzymałem te pismo.
Wiem, że mogę napisać odwołanie od tej decyzji tylko czy w moim przypadku jest jakaś szansa na pozytywne jej rozpatrzenie?
Pozdrawiam.

redwine napisał:
Wiem, że mogę napisać odwołanie od tej decyzji tylko czy w moim przypadku jest jakaś szansa na pozytywne jej rozpatrzenie?
Zależy jakie dokładnie argumenty przytoczysz uzasadniając odwołanie i jakie dokumenty załączysz na potwierdzenie twoich słów. Bez tej wiedzy trudno nawet oszacować decyzję organu II instancji. Na tą chwilę szanse 50:50.

Ostatnia edycja:
Hmm.. na pewno karta czynności ratunkowych których zostawiło pogotowie i wydruk z ekg, recepta została w aptece a czy mogę dostać jakieś potwierdzenie od lekarza o tej wizycie to nie mam zielonego pojęcia
a co do argumentów to jednym z nich może być np. to że jestem młodym, chcącym się rozwijać człowiekiem dla którego przy obecnej recesji na rynku pracy odebranie możliwości korzystania z MUP może jeszcze bardziej uniemożliwić podjęcie jakiejkolwiek pracy.

Ostatnia edycja:
Zgromadź wszelkie możliwe dokumenty potwierdzające twój stan zdrowia w chwili wizyty w PUP. Bo rozumiem, że były to przejściowe kłopoty zdrowotne, które aktualnie nie mają wpływu na zdolność i gotowość do podjęcia pracy?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Bo rozumiem, że były to przejściowe kłopoty zdrowotne, które aktualnie nie mają wpływu na zdolność i gotowość do podjęcia pracy?
Z tego co wiem to nie mają, było to przejściowe.
Jakbyś mogła to ustosunkuj się jeszcze do tego przykładowego argumentu który podałem w edycji poprzedniego posta.

Chciałabym cię zapewnić o pozytywnym załatwieniu sprawy... ale nie mogę. Nie ja jestem organem decyzyjnym w tej sprawie, a uznanie twojej argumentacji nie jest "sztywno" określone przepisami prawa.

Chwilowy i odpowiednio udokumentowany zły stan zdrowia może być przesłanką do uwzględnienia odwołania, natomiast długotrwała niezdolność do pracy absolutnie nie...

Powrót