Odwołanie do Sądu od decyzji ZUS

• Autor wątku Autor wątku Paula0203
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paula0203

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. W 2009 roku zachorowałam na nowotwór, w 2017 roku zachorowałam ponownie. Pracowałam wtedy na etacie w szkole, po zakończeniu pracy dostałam na rok zasiłek rehabilitacyjny. Po tym czasie zgłosiłam się na komisje lekarską w ZUS i dostałam orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy. Po kilku dniach dostałam pismo z sądu o wadliwosci orzeczenia. Zaocznie odbyła się komisja, która ustaliła datę mojego zachorowania jako rok 2017. Przez to nią miałam wymaganych okresów składkowych i okazało się, że renta mi nie przysługuje. Odwołałam się od tej decyzji do Sądu, 20 marca byłam na komisji lekarskiej, zleconej przez Sąd. Do dziś nie mam żadnej odpowiedzi, a mi eky dwa pełne miesiące... Ile czasu ma Sąd na wydanie odpowiedzi?

odbyło się badanie przez biegłego, biegły pewnie miał miesiąc na wydanie opinii, musi przesłać ją do Sądu, Sąd doręczy odpis opinii pani i ZUS może zakreśli termin na zajęcie stanowiska, jak nie będzie nikt zgłaszał uwag to pewnie wyznaczy termin rozprawy i będzie o tym listownie zawiadamiał.
Można zadzwonić do sekretariatu do Sądu i zapytać się co dzieje się w sprawie

Powrót