Odwołanie komornika o alimenty

• Autor wątku Autor wątku Jezabel_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jezabel_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam pytanie czy można odwołać komornika? Moja sprawa wygląda następująca: razem z bratem pozwaliśmy ojca o zaległe alimenty, sprawa w sądzie zasądzająca nam alimenty ma jedną sygnaturę, jeśli chciałabym wycofać się z "komornika" a mój brat nie to czy da się to jakoś rozgraniczyć jeśli wniosek był składany razem (oddzielne pisma, ta sama sygnatura akt)? dodam, że ja juz ukończyłam naukę lecz mam zaległe alimenty, natomiast mój brat ma jeszcze przed sobą rok nauki a skończył w tym roku 25 lat, dlatego zależy mu na tym żeby ojciec płacił jeszcze rok (ojciec się od tego uchylał bo uważa że jak skończył 25 lat to mu się już alimenty nie należą, dlatego została wniesiona sprawa do komornika). Czy to prawda że mojemu bratu już nie przysługują alimenty mimo tego że został mu ostatni rok nauki? A co w takim razie z :połowicznym" odwołaniem komornika??

alimenty przysługują do czasu zniesienia przez sąd

Jezabel_ napisał:
jeśli chciałabym wycofać się z "komornika" a mój brat nie to czy da się to jakoś rozgraniczyć jeśli wniosek był składany razem (oddzielne pisma, ta sama sygnatura akt)?
Oczywiście.
Wystarczy wnieść do komornika wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego w zakresie alimentów bieżących i zaległych w stosunku do Pana osoby.
Komornik umorzy w tym zakresie postępowanie zgodnie z Pana wnioskiem i będzie kontynuował na rzecz brata.

dziękuje za odpowiedź. a jakie były by ewentualne koszty "odwołania" komornika? bo raczej wątpię w to iż odbyło by się to bez jakichkolwiek kosztów, ponieważ "stracą tym samym klienta".

a jeśli zostały już wszczęte procesy egzekucyjne, tj. wysyłanie pism przez komornika do urzędów w celu dowiedzenia się o zadłużeniu dłużnika to też nie muszę tego spłacić? dodam, że "dogadałam się z ojcem" natomiast mój brat dalej obstaje przy komorniku, to czy te ewentualne koszty pokrywam ja, mój brat czy też dłużnik - mój ojciec skoro sprawa dalej pozostaje u komornika

Koszty postępowania o egzekucję świadczeń alimentacyjnych zawsze (lub prawie zawsze, ale to baaardzo rzadkie sytuacje) pokrywa dłużnik.
A egzekucja była/jest skuteczna czy świadczenia wypłacał FA?

egzekucja tak naprawdę to się jeszcze nie zaczęła dokładnie, tj. wniosek u komornika został wniesiony tydzień temu więc egzekucja jeszcze się nie zaczęła, tak jak napisałam dogadałam się z ojcem (który zobowiązał się mnie spłacić i brata zresztą też jeśli wycofamy się z komornika, brat się nie zgodził za to ja tak. ojca prawdopodobnie "obleciał strach" że będzie musiał płacić więcej niż to zasądził sąd).

pracuje legalnie tylko jak utrzymuje ma pożyczki do spłacenia i dodatkowe koszty opłaty komornika prawdopodobnie dość zaciążyły by na jego wydatkach. Wiem jednak że jeśli powiedział że minie spłaci (wiem że nie od razu) to to zrobi, natomiast jak już pisałam wyżej brat obstaje przy komorniku gdyż ojciec stwierdził (sam z siebie) że jemu już się nie należą

Powrót