odwołanie od aresztu

• Autor wątku Autor wątku aiwasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aiwasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moj chłopak został zatrzymany za posiadnie duzej ilości (65g )marihuany. został zastosowany areszt tymczasowy, chciałam zapytac czy jest i jeżeli jest to jaka możliwość żeby wyszedł jak najszybciej. nie znam zarzutów jakie mu postawiona ale wiem że nie został wypuszczony ponieważ jego zeznania była za mało przekonywujące.- nie był nigdy karany za nic...

no to posiedzi, aż zacznie śpiewać;

ale co do zasady nie więcej niż 3 miesiące, max pół roku

rafal_26 napisał:
ale co do zasady nie więcej niż 3 miesiące, max pół roku

A tak z ciekawości spytam - z czego wynika akurat 3 - 6 miesięcy, a nie np 7 lub 12?
Tymczasowe aresztowanie stosuje się dla prawidłowego zabezpieczenia prowadzonego postępowania. W praktyce stosuje się je do czasu zebrania niezbędnego materiału dowodowego (co często oznacza do momentu wniesienia aktu oskarżenia), lub też do czasu zapadnięcia wyroku.
Przewidywanie "na dzień dobry" iż sprawa na pewno skończy się w 3 miesiące jest śmieszne - nikt nie jest w stanie przewidzieć, czy w toku postępowania nie zaistnieje jakaś "niespodzianka".

oczywiście, zgadzam się z Tobą;
ale mi chodzi o fakt, o którym rzadko się mówi;
przestępstwo z narkotykami ma charakter rozwojowy, więc chłopaczek może kogoś wydać;

w idelanej, czystej sytuacji areszt ma być stosowny w celu prawidłowego prowadzenia sprawy; tyle że co innego wynika z konwencji, magnatex, miałeś kiedyś do czynienia z zarzutami z konwencji przy zażaleniu na areszt, sądy do tego różnie podchodzą, ale TPCZ już nie i tutaj jest haczyk;

jeśli rozmawiamy o praktyce, to tak praktyka wygląda, masz pan panie prokurator 3 miesiace i szukaj dowodów, prokurator no szukałem, szukałem,ale nie znalazłem, no to masz kolejne 3 miechy;

znowu nie znalazłem i dopiero wtedy sąd zauważa inne przepoisy, a że kara to może nie być taka surowa w rzeczywistości, a to że nie można tylko na przesłance mataczenia tak 3ci raz przedłużyć itp.

jesli rozmawiamy o praktyce i teorii
to pierwsze post o areseszcie jest na okres do 3 miesiecy a potem na dalszy czas oznaczony do roku :)

i zgadzam się że nie ma co przesądzać bo nic nie wiemy, ani zarzutu, ani danych człowieka

Powrót