odwołanie od decyzji

• Autor wątku Autor wątku pirat33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pirat33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
1)Organ I instancji wydał decyzję
2)Strona „przeciwna”odwołała się od tej decyzji do organu II instancji
3)Ja nie otrzymałem zawiadomienia o tym odwołaniu(jestem stroną)
4)Organ II instancji wydał decyzję uchylającą - tą I instancji
5)Złożyłem skargę do WSA, muszę ponoć ponieść jakieś koszty..., sprawa się przeciąga, ja nie mogę nigdzie wyjechać, bo oczekuję na listy, itp
6)Nie mogłem złożyć dodatkowych wyjaśnień, itp. do organu II instancji, a jestem w posiadaniu dokumentów stwierdzających, iż decyzja organu II instancji, jest nieprawidłowa, gdyż postępowanie którego dotyczy sprawa było zakończone już wcześniej wydaniem innej decyzji, ale ja nie byłem powiadomiony o odwołaniu i nie mogłem przedstawić dowodów. Po terminie wpłynęły "przeprosiny" od organu I instancji dot. nie powiadomienia mnie o odwołaniu. Złożyłem skargę do starosty.

Proszę mi odpowiedzieć, dlaczego strona ma ponosić koszty sądowe, ma być narażona na dodatkowy stres z powodu „bałaganiarstwa” urzędników organu I instancji ? nie jestem w stanie ustanowić pełnomocnika, gdyż to są dodatkowe koszty, jestem poszkodowany, gdyż miałem wyjechać do pracy, lecz nie mogę.
Do kogo mogę się zwrócić z tym problemem, gdyż uważam że postępowanie w WSA jest zbyteczne. Organ II instancji powinien utrzymać w mocy decyzję organu I instancji. Dotyczy to organu geodezji (powiat-organ I instancji, wojewódzki inspektor geodezyjny-organ II instancji). Od decyzji organu I instancji nie odwoływałem się, gdyż była prawidłowa.

Powrót