Odwołanie od kary administracyjnej nałożonej przez Niemiecki Federalny Urząd

• Autor wątku Autor wątku damkan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damkan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy wnosząc odwołanie od grzywny nałożonej przez Niemiecki Federalny Urząd ds. przewozów towarowych w przypadku negatywnego rozstrzygnięcia odwołania, zostaną nałożone dodatkowe koszty?
Obecnie z tytułu złego zabezpieczenia ładunku podczas przewozu, została nałożona kara w wysokości 875 euro + 43,75 euro opłaty + 3,5 euro kosztów korespondencji.

Zastanawiam się nad wniesieniem odwołania, ale obawiam się, że jego oddalenie może doprowadzić do sytuacji w której zostanę obciążony dodatkowymi kosztami. Czy to możliwe?

Niestety, tak jest, że za postępowanie odwoławcze policzona zostanie dodatkowa należność. Właściwie chodzi tu o grzywnę w postępowaniu o wykroczenia (Ordnungswidrigkeit=wykroczenie), i to co dostałeś, to tzw. "Bussgeldbescheid", czyli administracyjna decyzja o ukaraniu grzywną. Jeśli się odwołasz, to urząd może zmienić albo nawtet uchylić tę decyzję, jeśli Twoje argumenty będą istotne. Jeśli urząd pozostanie przy swojej decyzji, sprawę przekazuje do sądu, który wyznacza rozprawę i w której masz prawo podawać swoje argumenty i dowody. Wszystko więc zależy od tego, dlaczego Twoim zdaniem ta decyzja o ukaraniu grzywną jest nieprawidłowa i krzywdząca. Jeśli Twoje argumenty są "cienkie", to zaniechałbym odwołania, a przynajmniej ograniczył do wysokości kary, pozostawiając meritum sprawy jako prawomocne.

Dzięki za szybką odpowiedź,

a nie orientujesz się jaka to może być kwota?

Z tego co wyczytałem sobie w ich kodeksie wykroczeń administracyjnych, w przypadku nakładania kary doliczana jest opłata 5 % od wysokości nakładanej grzywny. Natomiast nie doszukałem się już jak by to było w kwestii odwołania. Strzelam, że reguluje to odpowiednik naszego kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia wraz ze stosownymi aktami wykonawczymi, jednak takowych już nie udało mi się doszukać.

Jeśli złożysz sprzeciw (Einspruch) od decyzji o ukaraniu grzywną (Bussgeldbescheid) i urząd nie zmieni decyzji, przekaże do rozpoznania sprawę do sądu, to koszty są takie:

1. Jeśli wygrasz, nie ponosisz żadnych kosztów; Twoje wydatki, także na adwokata, oraz koszty przejazdu itp. zwraca Ci urząd.

2. Jeśli przegrasz, opłata sądowa wynosi 10% kwoty grzywny, minimum 40,- Euro oraz 2 x po 3,50 za opłaty pocztowe, a więc 7,- Euro; podstawa prawna GKG (Gerichtskostengesetz=iem. ustawa o kosztach sądowych), pozycja 4110;

3. Jeśli Twój sprzeciw zostanie odrzucony z powodów formalnych, bądź jeśli cofniesz sprzeciw na rozprawie lub przed rozprawą: połowa z opłaty jak wyżej w pkt. 2, minimum 20,- Euro i ten sam ryczałt za opłaty pocztowe, czyli 7,- Euro; podstawa prawna: GKG (Gerichtskostengesetz=ustawna o kosztach sądowych) pozycja 4111

Ostatnia edycja:
Serdecznie dziękuję za pomoc.

Rozświetliła mi dalszą drogę do działania. Na razie zbieram argumenty, jeśli okażą się obiektywnie mocne to zdecyduję się na na złożenie sprzeciwu.

Pozdrawiam

Pamiętaj o zachowaniu terminu do złożenia sprzeciwu! Dwa tygodnie od dnia doręczenia; § 67 ust. 1 OWiG (Ordnungswidrigkeitsgesetz=niem. ustawa o wykroczeniach).

W takim wypadku dziękuję również za troskę. Oczywiście termin mam na uwadze.

Powrót