E
Elendir
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Podwyżka opłaty rocznej z tytułu użytkowania wieczystego nieruchomości na podstawie wyceny gdy w jaskrawy sposób przeprowadzona wbrew zasadom wyceny istotnie zawyżając wynik. Odwołanie do kolegium, iż skoro wycena jest błędna to nie ma podstawy do podwyżki, zostało odrzucone bez odniesienia się do zarzutu nieprawidłowości wyceny (nie rzeczoznawca nie może kwestionować, bez patrzenia czy ma rację). Mój sprzeciw trafił do sądu, przy czym nie miałem alternatywnej wyceny ani nie korzystałem z pomocy prawnej by nie generować w sprawie kosztów, które przekroczyłyby wartość własnej sprawy (ale z drugiej strony wszyscy z bloku taką podwyżkę dostali).
Na wniosek miasta została wykonana wycena biegłego (wielokrotnie droższa niż podwyżka), która pokazała zawyżenie o 37%. Sąd nie uwzględnił wniosku o sprawdzenie przez biegłego czy wycena była wykonana zgodnie z zasadami i ostatecznie nie wypowiedział się czy wycena była błędna. Na podstawie wyceny biegłego ustalił tylko że podwyżka należała się w 63%, a zatem w tej proporcji przypisał mi koszta.
Czy warto szukać płatnego wsparcia prawnika w celu odwołania się od przypisania kosztów?
Z tej sprawy by wynikało że jako obywatel nie miałem drogi by otrzymać sprawiedliwość wobec manipulatorskiej wyceny.
Jeślibym zrobił własny operat to, zgodnie z przekazaną przez Kolegium informacją, nie mógłbym oczekiwać zwrotu za niego, a on również kosztowałby znacznie więcej niż podwyżka. Koszty operatu powinny być kosztami urzędu.:-x A tak ja zostanę nimi w większości obciążony i rozstrzygnięcie pokazuje że lepiej było po prostu pogodzić się z nieuczciwym działaniem, gdyż kosztuje to mniej.
Na wniosek miasta została wykonana wycena biegłego (wielokrotnie droższa niż podwyżka), która pokazała zawyżenie o 37%. Sąd nie uwzględnił wniosku o sprawdzenie przez biegłego czy wycena była wykonana zgodnie z zasadami i ostatecznie nie wypowiedział się czy wycena była błędna. Na podstawie wyceny biegłego ustalił tylko że podwyżka należała się w 63%, a zatem w tej proporcji przypisał mi koszta.
Czy warto szukać płatnego wsparcia prawnika w celu odwołania się od przypisania kosztów?
Z tej sprawy by wynikało że jako obywatel nie miałem drogi by otrzymać sprawiedliwość wobec manipulatorskiej wyceny.