odwołanie od odmowy wszczęcia śledztwa

• Autor wątku Autor wątku rys-1949
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rys-1949

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Otrzymałem "ZAWIADOMIENIE o odmowie wszczęcia śledztwa " z Prokuratury Rejonowej ! Sprawa dotyczy składania fałszywych zeznań przed Sądem Rejonowym w roku 2006 ! Prokuratura odmówiła mi wszczęcia śledztwa wobec stwierdzenia przedawnienia karalności przestępstwa art. 17 $ 1 pkt 6 kpk ! Moje pytania są następujące :

1. Do kogo i czy mogę się od tej decyzji odwołać i w jakim terminie !

2. Fałszywe zeznania dotyczą sprawy rozgraniczeniowej nie zakończonej jeszcze
prawomocnym wyrokiem / odwołanie do Okręgowego/ na których to
zeznaniach Sąd pierwszej instancji oparł werdykt !
Dowody na to, że zostały złożone fałszywe zeznania złożone przed Sądem są
porażające ale cóż
skoro w/g Prokuratury się przedawniły choć wyrok w tej sprawie jest
nieprawomocny !

3. Co w takiej sytuacji mogę zrobić !

1. Do kogo i czy mogę się od tej decyzji odwołać i w jakim terminie !

O ile nie jesteś "instytucją państwową, samorządową lub społeczną" - nie możesz się odwołać.

rys-1949 napisał:
skoro w/g Prokuratury się przedawniły choć wyrok w tej sprawie jest nieprawomocny !

Przedawnienie liczy się od dnia popełnienia czynu. Nie ma więc nic wspólnego z uprawomocnieniem się tego wyroku.
Czemu obudziłeś się dopiero teraz?

Ja nie spałem , ale przy okazji innej sprawy świadek przyznał się do zeznawania nieprawdy w Sądzie w mojej sprawie! Ponieważ jest to sprawa rozgraniczeniowa i werdykt był dla mnie niesprawiedliwy w oparciu właśnie o te zeznania zawiadomiłem Prokuraturę ! Sadziłem, że jeśli sprawa nie jest prawomocnie zakończona to coś to pomoże ! Myślę o powiadomieniu Rzecznika Praw Obywatelskich ,ponieważ mój problem został tam już wcześniej zgłoszony ! Może to coś pomoże ! Dziękuję za odpowiedź ! Pozdrawiam !

Powrót